RHODODENDRON ‘LA OLA’ og ‘BIG POINT’

Portræt af en hybrid + en hybrid

Rhododendron ‘La Ola’ er et “nyt skud på stammen” blandt de mange japanske Azalea.

Den tegner godt, denne nye japanske Azalea. Hos os “flyttede den ind” i 2016, selvom den faktisk først har været markedsført fra 2017. Krydsningen er foretaget af chefgartner  hos H. Hachmann Baumschule i Tyskland,  Bernd Wickhorst, i 2004. Han anvendte R. ‘Maischnee’ x R. ‘Peppina’. Det var et godt valg, for resultatet blev en virkelig rigtblomstrende plante med meget store (ca. 8 cm) lysrosa blomster. Kronbladene er let krusede, indv. er blomsterne ret lyse, men med en meget dekorativ mørkrosa ganetegning. Knopperne er virkelig store og dekorative. Blomstringen finder ifølge producenten sted fra primo maj og til hen mod slutningen maj. De 2 år den har blomstret hos os, er de bedste billeder taget mellem den 25. maj og 6. juni! Måske fordi jeg har plantet den i vekslende sol/skygge i et stenbed, hvor netop middagssolen ikke rammer planten.

Løvet er mørkegrønt, blankt med enkelte små hår. Om vinteren farves det dybere grønt, med et usædvanligt bronze skær. Helhedsindtrykket er dog, at planten er stedsegrøn. Efter 10 år angives højden at være 30 cm! Om det er tilfældet er jeg ikke så sikker på. Jeg tror den bliver noget højere – måske 50/60 cm. Vinterhårdførheden angives til -21.

RHODODENDRON ‘BIG POINT’ er en søster til R. ‘La Ola’ fra samme krydsning i 2004. Ud fra de givne oplysninger skulle blomsterne ligeledes være 8 cm, men mere lyslilla, og med en flot rosarød ganetegning og let krusede kronblade. Blomstringen skulle ligge lidt senere, altså række ind i juni. Planten skulle blive ca. 60 cm på 10 år. Løvet er lysere matgrønt, men farves med et tilsvarende bronze skær i vinterperioden. Hårdførheden angives til -22!

Når jeg ser producentbillederne af de 2 forskellige Japanske Azalea, og sammenligner med vor egen plante, kan jeg komme i tvivl om, om der er så stor forskel på de to, at de fortjener at have hvert deres navn. Når det bliver sommer vil jeg plante en ‘Big Point’ tæt ved ‘La Ola’, og opleve forskellen. Jeg er stadig sikker på, at fornyelsen med de meget store blomster, ret sent, har betydning for sortimentet fremover – men om der er plads til 2 så næsten ens planter, vil jeg ikke dømme om i dag.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Dværg Rhododendron, Japanske Azalea, Nyheder Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s