ROBOT PLÆNEKLIPPER, SÆSON 3 OG 4 OG 5

Problemløs opstart foråret 2018

Ved påsketid fik jeg en opringning om, at vores robot var udhvilet og klar til afhentning. Pga. af stærk frost, var plænen til gengæld ikke “klar”. Nu midt i måneden var plænen tøet op, og begyndt at gro.                                                                                                                            Turen gik derfor til FredensborgSkov&Have hvor “BB8” stor klar og lækker som var den ny. Kontrollisten var hakket af, nye knive isat og maskinen afprøvet.                                         Det er en sand fornøjelse at sætte robotten på plads i ladestationen, kode den til morgendages klipning, og så i øvrigt, næste morgen se den på arbejde. Efter et par dage, er plænen smuk, tæt og nyslået, “kan det være bedre”?

I den mellemliggende tid, havde jeg lige nået at give plænen gødning. Om foråret anvender jeg “OSMO-vertigazon”, som modvirker mos i plænen.

Sommeren var måske ikke lige græsplænens bedste ven – vores lignede allerede ved Sankt Hans en udtørret høstak. Plænen skulle dog alligevel klippes ind imellem. Dels var der “totter” som voksede, dels de enkelte skyggefulde steder, og så alle kanterne! Vi har vandingsanlæg med sprinklere i haven. Nogle steder forstøves vand ud over lidt af plænen, andre steder blæser der lidt vand ind over den. “BB8” kan naturligvis programeres til at køre med flere, eller enkelte dages mellemrum, hvilket vi naturligvis benyttede os af, når vi rejste i flere dage. På andre tidspunkter valgte jeg at anvende midlertidig stop, og dagen før vi ønskede plænen klippet, trykkede jeg blot på start, hvorefter der i displayet stod: “klipper næste gang i morgen kl. 9,00”.

Lidt erfaring er der også kommet til i løbet af denne usædvanlige sommer. Slut i august måtte vi efterså på helt udtørrede pletter. Her opdagede jeg hurtigt, at plænen ikke skulle klippes når græsfrøene spirede. De skulle lige have lov til at vokse lidt, inden “BB8” igen fik lov at arbejde, og det med en højere klippehøjde.

Efterårsvejret fik græsset til at vokse til langt ind i november, så vi lod vores robot blive i haven indtil december. Herefter blev transformeren taget fra og lagt ind i huset. Resten, ledning og ladestation, lod vi som de foregående år blive i haven. Nu er “BB8” til vinterservice.

Vi ved vi har et kvalitetsprodukt til en højere pris, men den virker, hver gang! Anskaffelsen af græsrobotten har gjort havelivet meget nemmere, og der er ikke mere nogen dårlig samvittighed over, at plænen burde have været klippet for flere dage siden.

2019 – robot plæneklipper – sæson 4

Vi er nu nået over midten af juli. Sommeren ligner indtil nu mere sig selv, i det mindste sammenlignet med 2018.                                                                                                            Plænen havde en del skader foranlediget af sidste års tørke. Slut i marts, hvor det var ret varmt og regnfuldt, eftersåede jeg i hullerne. Så kom april med køligt og meget tørt vejr. “BB8” var lige blevet sat igang igen efter vinterens service, og det udsåede græs spirede. Her lærte jeg, at nyspiret græsfrø, og daglig klipning ikke er den rigtige kombination. Måske var det gået bedre, hvis det havde regnet i april, men det gjorde det altså ikke. Vi har derfor stadig lidt huller i plænen, dog stadig  mindre, for græsset vokser jo til fra siderne.

Nu, på 4. år, er vi stadig lige begejstrede for vores robot. Efter gødskning med OSMO’s plænegødning, og den daglige slåning, har vi den attraktive helt tætte og ukrudtsfrie plæne, som vores børnebørn elsker at løbe rundt på bare fødder på. Den daglige slåning sikrer en plæne uden ukrudt, som jo hver dag får “kappet hovedet af”. Det kan ukrudtet ikke klare.

2020 – robot plæneklipper – sæson 5

Vi kom lidt sent igang – foråret bød jo på tidlig vækst i plænen – og vi var lidt sent ude med at få hentet BB8 fra vinterservice. Derfor startede vi med at klippe græsset i 4,5 cm højde. Efter et par dage, og en lidt langsomt kørende maskine, havde den tygget sig igennem det høje græs. Klippehøjden blev sænket til 2,5, og efter et par dage så plænen igen flot ud. Slut i maj havde vi et strømudfald. Det må have givet BB8 et lille chock, for bagefter ville den absolut ikke starte. Problemet blev løst, ved at taget elstikket ud af ladestationen, og sætte det i igen – så var alt ved det gamle.

Flot, tæt og blød plæne den 6. juni 2020. Der blev gødet med “OSMO verticazator” slut i marts. I løbet af juni vil jeg gøde med “OSMO plænegødning”, når det bliver regnvejr.

En kvalitets-robot-plæneklipper er ikke havens mindste “maskinpark” investering – men så absolut den bedste investering.

Osmo gødningsprodukter er sponsoreret af OSMO. Vores græsrobot er er delvist sponsoreret af FredensborgSkov&Have.

Læs også: Græsplæne og magelighed (dovenskab) og robot plæneklipper

Læs også: Robot plæneklipper, sæson 2

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Gødskning, Græsplænen, Robot plæneklipper og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s