BESKÆRING AF RHODODENDRON I JUNI

Sidste udkald i år

Jeg har skrevet om det før – her på bloggen – men nu flyder mailboksen igen over med spørgsmål om beskæring. Så vi tager den lige en gang til!

Storbladede Rhododendron kan beskæres straks efter afblomstring, men – der må ikke klippes længere tilbage på en gren, end over det sidste grønne blad på grenen! med andre ord, planten kan ikke klippes voldsomt tilbage (Det skulle have været gjort i marts, se linket nedenfor: “Rhododendron tåler beskæring”).

Hvis nu en plante, eller flere planter sammen, er ved at blive så store, at de f.eks. hindrer adgangen langs huset eller ad en havegang. kan de med fordel klippes lidt tilbage så pladsen generobres. Det gøres således:

2 grene er klippet af lidt over det nederste blad på grenene. På grenene ses tydeligt vækstknopperne lige over bladets grenhæfte. Knopperne vil straks begynde at danne nyvækst, og med stor mulighed for at danne blomsterknop til næste forårs blomstring. På den øverste gren ses også en svag vækstknop midt på det lysegrønne stykke af grenen under bladet. Den vil med stor sandsynlighed også udvikle et sideskud. Det viste eksempel er en R. williamsianum ‘Gartendirektor Rieger’. Ikke alle R. er lige så nemme at se vækstknopperne på, men de fleste hybrider, vil kvittere med nyvækst efter beskæringen – hvis den udføres som vist og nu inden juli måned. 

R. williamsianum ‘Gartendirektor Rieger’ (den cremehvide til højre). Denne plante er hvert år  blevet klippet lidt tilbage.  Det er nødvendigt for at holde stien ind gennem bedet fri. Faktisk kan vi “holde” den tilpas i størrelsen, og selv om beskæringen har fundet sted i mere end 10 år, er planten tæt og rigtblomstrende.

R. williamsianum ‘Gartendirektor Rieger’ efter beskæringen. Enkelte grene er klippet lidt længere ind. Det kan forsvares, når resultatet ikke viser et “hul” ind mellem de øvrige grene. Der er også klippet grene af forneden, for at give luft og lys til beplantningen bag kanten af stensætningen. Bemærk også at planten bliver klippet lidt i højden (efter samme princip), for at beholde synet af de store stammer på de gamle R. ‘Onkel Dines’. Ved samme lejlighed er de visne blomster brækket af. På denne type Rhododendron er det ikke så nødvendigt, men planten står lige i synsfeltet. Bagud til højre strækker planten sig helt mod hegnet. Denne del er ikke blevet klippet de sidste 3 år – og de visne blomster heller ikke brækket af – jeg kan simpelthen ikke komme til! (Du undrer dig måske over nedfaldne visne blomster og lidt grene – det var det som røg uden for den store helt fyldte sæk – nu skal der bare ryddes op og fejes)

Passagen mellem drivhuset og en 35 år gammel R. ‘Catawbiense Grandiflorum Album’ til min arbejdsplads er blevet for smal. Hvert år efter blomstringen klipper jeg.

Det gøres med håndsaks, men kunne gøres med hækkesaksen. Det giver dog en del overskårne uskønne blade.  R. skyder igen både i bladhjørner, men også på gamle grene.

Vi har mange meget store og gamle planter mellem havens ca. 400+. Det er klart, at så mange planter på en almindelig størrelse grund, er for mange! Derfor klipper vi, og klipper igen næste år – men vi har så gode erfaringer med det, at det er sjældent vi skiller os af med en plante. Vi stammer også op – det giver mulighed for at beholde de mange mindre og små planter (Opstamning af storbladede Rhododendron). De opstammede store R. skal også klippes, men det er mere den underste del af kronerne, som nu bliver for tunge, grundet tilvæksten, og derved hænger for langt ned.

ET ALTERNATIV TIL BESKÆRING KAN VÆRE SAMMENVOKSNING AF FLERE PLANTER.  LÆS ARTIKLEN: LAD FARVERNE TAGE OVER

LÆS OGSÅ: Rhododendron og saksen udtynding

Rhododendron tåler beskæring       

Japanske Azalea, beskæring   

Japanske Azalea og dværgrhododendron – let beskæring  

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Beskæring og opstamning, Rhododendron og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s