HVEPSE I SURBUNDSBEDET

Når nyttedyr giver problemer.

Det er ikke vinterens sidste sne, men det udsprøjtede pyrethrumskum ved hvepsenes indflyvningshul.

Nu hvor hvepsene har valgt at bygge bo mellem stenene ved vores morgenterrasse, har vi taget kampen op. Boet må være meget stort, for der var evig trængsel på “flyveruten”. Inflyvningshullet (hullerne) var mellem 2 sten, og ved undersiden af en større sten. 2 aftener ved 23-tiden, når der var ro, har jeg bevæbnet med en lommelygte og en spraydåse “HVEPSEFRI” fra “ECOstyle” sprøjet skum ind i flyvehullerne. Efter de 2 behandlinger er aktiviteten meget lille, og tilflyvende hvepse forsøger at gnave sig ind til boet. En slutbehandling i aften, vil sikkert være det afgørende slag.

Produktet fra “ECOstyle” er baseret på Pyrethrum, som er saften udtrukket fra Krysanthenum blomster. Pyrethrum virker som et giftigt nervemiddel på insekter. Det er ufarligt for fuglene. Skummet virker hæmmende på ud- og indflyvning fra boet. Når hvepsene spiser af skummet, virker giften. Selve skummet er ufarligt og nedbrydes i løbet af få dage. Lige så generende tæt på, havde hvepse bygget i en fuglekasse. En enkelt behandling, hvor jeg sprøjtede gennem kassens hul, løste problemet.

Insekterne skal have plads til at være her i haven, så generelt lader vi dem i fred – men vi har ikke lyst til at dele vores måltid med en flok hvepse.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Insekter og deres skader og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s