RHODODENDRON MANGLER VAND – UDTØRRING SOMMER 2018

VAND – VAND –  VAND!

Den 25 maj 2018 skrev jeg under overskriften “VAND – VAND – VAND” nedenstående artikel. Det er nu meget mere end en måned siden. Hos os I Hørsholm har vi siden ultimo april fået ialt 16 mm regn. Situationen er alvorlig i mange haver – det ser jeg når jeg kommer rundt i villakvartererne. Så fat vandslangen og kom igang!

Tørken har ramt os!

Det er så mange år siden, at det var så tørt i maj – jeg kan ikke huske hvornår – men sjældent er det, at hele måneden har været sol og sommer. Hos os i Hørsholm har det ikke regnet siden den 30. april. Jeg ved godt, at der i nabo områder har været enkelte heftige byger, men så heldige har vi ikke været.

Jeg kan derfor kun opfordre alle i den samme situation til at vande. Det koster penge, men hvad koster jeres planter?

Det er nu, ved blomstringens afslutning der er behov for vand. Nu starter planternes nyvækst, og i de nærmeste uger i den periode dannes de nye blomsterknopper – næste års fryd!

Hedebølgen og tørken fortsætter, efter juni og juli er vi nu i august. 3 gange i juli fik vi på parcellen en lille byge. Det blev ikke til 10 mm i alt. Faktisk er det ikke kun den manglende regn, som nu er, og har været slem ved planterne den sidste måneds tid. Selv med fornuftig vanding sker der skader blandt havens planter – de fleste er forårsaget af varmen. En Rhododendronsamler med stor viden fortalte mig forleden, at overfladetemperaturen på løvet midt på dagen var omkring 72 grader! Er der noget at sige til, at der opstår bladskader? De fleste planter skal nok blive pæne igen, omend det enkelte beskadigede blad jo ikke bliver smukt, så kommer der nye. Måske i år, hvis vi får et fugtigt og mildt efterår, måske først næste år. Havens stauder og buske ser lige så slemme ud – det er ikke kun surbundsplanterne. Hold øje med dine planter og vand de, som ser mest “tørstige” ud en ekstra gang.

Når I vander, skal I vande “ordentligt”. Sjatvanding er kun kosmetik. Det er bedre at vande grundigt et par gange om ugen, i stedet for at sjatvande.

Læs desuden nedenstånde link. Det har relation til vejret lige nu.

Rhododendronblade med solskader og tørkeskader

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Rhododendron, Vanding og tagget , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON MANGLER VAND – UDTØRRING SOMMER 2018

  1. Jakob Harder siger:

    Tak for mange spændende blog-indlæg. Jeg har gode erfaringer med rhododendron hjemme i egen have, men vil gerne udvide med at kunne plante dem i sommerhuset. Her er sandet jord i tidligere granskov, så jorden er sådan set fint sur. Men jeg er bekymret for udtørring. Sandet jord holder ikke godt på regnvandet. Og i perioder er jeg ikke i sommerhuset og kan derfor ikke vande. Ved du, om der er rhododendron arter, der er hårdføre ift tørke?

  2. Undskyld det sene svar:
    Ligefrem at anbefale en sort eller art som værende mere tørketolerent er nok at gå for vidt. Imidlertid er sandholdige jorde i Nordsjællands sommerhusområder rigtig gode steder til Rhododendron. Jeg har flere kunder langs hele nordkysten, og deres planter har det fint. R. er jo i lyngfamilien, og lyng er oftest at finde på sandede lette jorde. Hvis du vil plante R. på din sommerhusgrund, kan jeg anbefale du planter i grov spagnum, fuldstændig som du gør det i haven. Der har været tiltag til at udlægge en plastikdug i bunden af plantehullet (ca. 10 cm under roden), prikke en masse drænhuller i dugen, og lægge spagnummen ud ovenpå. Det virker udemærket. Problemet kan dog være, at planterne en dag har roden stående direkte ovenpå plastikdugen. Den kompakte rod kan så lukke drænhullerne! Et tidl. meget fremtrædende medlem af rhododendronforeningen, Carl Adam Lehman, dyrkede flere hundrede R. i Hornbæk. Han anvendte ikke dug. Jeg synes du skal gå i gang med projektet. Du kan for en sikkerheds skyld udlægge en siveslange, og tilkoble den til en vandingsur, som kan indstilles til at vande få gange i den periode du er væk. Der er kommet nye siveslanger, som er meget mere holdbare end de porøse slanger. Da du ikke skriver hvor du bor, kan jeg kun nævne Aldershvile Planteskole som forhandler. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du vil hørre mere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s