RHODODENDRONBLADE MED SOLSKADER og TØRKESKADER

Varme og sol kan blive for meget – skadet eller vissent løv

De lyse områder på løvet indikerer solskader forårsaget af stærk bestråling, høj varme og meget lav luftfugtighed. Et par blade viser kraftigere mørke skade symptomer. Foto 1. aug. 2006.

Det skal slås fast med syvtommersøm, at Rhododendron ikke er skyggeplanter. I naturen vokser mange af arterne højt oppe i bjergene, enten det nu er i Europa eller Kina. Her er absolut ingen skygge – se blot på planterne i Østrig langs vandrestierne. Her er bagene sol, fra den står op til den går ned. Lyset er skarpt, men temperaturen er betydeligt lavere i 2000 m højde, end vi oplever det i 2018 hos os. Tilmed er der en kølende vind, som nedsætter løvets overfladetemperatur. Mellem klipperne er jorden stadig kølig og fugtig. Med andre ord, vækstbetingelserne er helt forskellige fra hvad vi oplever som en undtagelse i år. Det skal ikke få os til at gå i panik, hverken over frygt for vores planter, eller med hensyn til stadig at plante Rhododendron i solen. Sidste gang vi oplevede noget tilsvarende var i 2004 og 2006, hvor billederne til dette indlæg er taget i august. I mine mere end 45 år med Rhododendron i haven, har jeg aldrig set skader i juni.

Blade vendt mod solen er kraftigere skadet end blade som vender fra solen. Foto af Rhododendron hybrid 4. aug. 2004.

Plante i botanisk have som har været udsat for brændende sol. Den står på en let skrånende grund lige rettet mod syd. Det ses tydeligt, at løvet på plantens bagside er mindre skadet. Foto 17. aug. 2004.

Den usædvanlige varme – i usædvanlig lang tid – vil sætte sine spor på de mest udsatte planter. Dels er varmen kommet sammen med tilvæksten, hvilket vil sige at løvet ikke er afhærdet, og dermed mere følsomt. Jeg har ikke, af gode grunde, de store erfaringer med resultatet af “solbrændthed” i denne udstrækning. En form for førstehjælp – faktor 30 eller mere – vil være at bruse planterne over, når solen brænder allermest – men hvem er lige hjemme og har tid på det tidspunkt? Sørg for at planterne ikke bliver tørre. Vand om aftenen, og undgå kraftige stråler, men brug en “blød” bruser. Lad ellers planterne klare sig selv. Tag endelig ikke de skadede blade af. Planten bestemmer selv hvornår bladet er nytteløst.

Løv som er solskoldet, er ikke smukt at se på, men planterne skal nok klare sig. Måske falder en del løv af senere på sæsonen, måske skyder nyt løv frem i det tidlige efterår. Måske bliver planten ikke rigtig pæn før næste forårs løvspring.

ER DER LÆSERE AF DENNE BLOG, SOM HAR VIDEN/ERFARING OG BILLEDER, VIL JEG MEGET GERNE MODTAGE DEM PÅ MIN MAIL  – rhodospecialisten@mail.dk  –  SÅ JEG EVT. KAN BRINGE EN OPFØLGNING I DENNE ARTIKEL.

Blandt de mange billeder jeg har modtaget efter ovenstående opfordring, har jeg udvalgt følgende:

R. ‘Nova Zembla’ med stærke tørkeskader. Foto 2.8.2018.

R. ‘Nova Zembla’ kun 12 dage efter forrige billede. En ukuelig vilje!

Den afbildede R. ‘Nova Zembla’ skal nok klare sig. Planten er ung, og skudene kommer helt fra bunden af planten. Naturligvis må den ikke stresses mere i år. De nye skud vil sikkert også nå at hærde, inden det bliver frost!

 

 

Lille del af Rhododendronhæk, hvor de fleste planter er alvorligt udtørrede. Samme med billederne skrev ejeren: “Vi tog på 3 ugers ferie, og tænkte ikke på, at planterne skulle vandes”.

Samme hæk som ovenfor. Selv om enkelt plante i baggrunden har lidt løv, mener jeg ikke hækken kan reddes. På den meget solåbne plads har jeg anbefalet at nyplante med R. yakushimanum eller hybrider af denne art. Arten er meget hårdfør (men skal naturligvis også vandes). Samtidig skal der plantes i en grov spagnum, som kan holde på vandet, og endelig bør man nok udlægge en siveslange, som en flink nabo, eller et vandingsur, kan aktivere under en ny ferie.

Der var andre billeder af hækken. Få af planterne har meget få og små nye skud. Jeg forventer ikke at hækken bliver pæn. Ejeren har lovet at opdatere mig med nye billeder.

Læs også artiklen om udtørring: Vand – vand – vand – udtørring sommer 2018

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Gode råd, Plante problemer, Rhododendron, Rhododendron sygdomme, Rhododendron/Azalea løvet, Vanding og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s