AKTUELT I OKTOBER

Surbundshaven i oktober

Efter den lange, meget tørre og varme sommerperiode, vi er blevet begunstiget med i år, er det spændende at se naturen tage efterårstøjet på. Nu næsten midt i oktober er store dele af skovene stadig grønne, men ind i mellem, med helt fantastiske farvespots fra de træer og buske som har startet vinterdvalen.

I baggrunden er den store Acer shirasawanum 'Aureum' ved at skifte farve. Den småblomstrende R. næsten midt i billedet er R. trichostomum 'Collinwood Ingram', som var i blomst for 2, gang i år allerede for 3 uger siden.

I baggrunden er den store Acer shirasawanum ‘Aureum’ ved at skifte farve. Den småblomstrende R. næsten midt i billedet er R. trichostomum ‘Collinwood Ingram’, som var i blomst for 2.  gang i år, allerede for 3 uger siden. T. h. i billedet ses lidt af kronen på en opstammet R. prinophyllum. Den bliver snart orangegul.

Haven strutter stadig grøn og frodig, men vores forskellige Acer skifter dagligt til stadigt mere røde og orange nuancer. Også de skønne Cornus leverer deres bedste farveskift lige nu. Netop indenfor de 2 plantegrupper findes der mange mulige, som ikke bliver større end de kan plantes i haven, i modsætning til de større træer i skove og hegn.

Koreakornel er et af havens smukkeste småtræer. Her er det Cornus kousa 'Teutonia'

Koreakornel er et af havens smukkeste småtræer. Her er det Cornus kousa ‘Teutonia’

En mangel i mange haver er indslaget med løvfældende Rhododendron, de såkaldte Azalea. De har egentlig 2 glansperioder. Den ene er selvfølgelig blomstringen om sommeren, den anden er de skønne høstfarver, som for nogle sorter kan holde helt ind i november. Når jeg laver en plan over et Rhododendronbed, foreslår jeg altid, at der som hver 5. eller 8. plante sættes mindst en Azalea. Bedet mister på ingen måde sit udtryk som stedsegrønt, men det forskønnes at de dejlige farvespots fra de løvfældende Azalea i efterårsperioden.

Så smukt kan der være i en surbundshave i oktober. Løvfældende Acer (Japanske Løn/Ahorn) kombineret med Rhododendrons forsk. løvfarver er nærmest perfekt.

Så smukt kan der være i en surbundshave i oktober. Løvfældende Acer (Japanske Løn/Ahorn) kombineret med den “blå” Atlasceder og Rhododendrons forsk. løvfarver er nærmest perfekt.

R. schlippenbachii foran Nivågård

R. schlippenbachii foran Nivågård

R. quinquefolium i okt.

R. quinquefolium i okt.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre træer og surbundsbuske, Artikler, Azalea, Gode råd, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til AKTUELT I OKTOBER

  1. Smukke billeder, jeg elsker efterårsfarverne. Jeg går også ind for løvfældende rhododendron, de er så smukke i løvet lige nu. Jeg har bestemt mig for at lave et bed med græsser og løvfældende.
    Vh Lisbeth

  2. Hej Lisbeth! Lvldende og grsser sammen lyder godt. Har du min “bog 2”? I den er der et afsnit med mulige grsser til surbundsbedet. Mvh., Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s