SMUK VILLAHAVE MED DETALJER OG AKKURATESSE

Imponerende have med hygge og sjæl

I en meget travl hverdag, har haven været det store afslappende element for ægteparret bag den skønne have, som jeg her har fået lov at vise billeder fra. Havens størrelse er en del mere, end de fleste kan drømme om, men detaljer fra haven kan sagtens inspirere, og genbruges i meget mindre haver.

Allerede ved vejen fornemmer man havens storhed. Her en dejlig dybrød USA-hybrid ved navn ‘Lem’s Storm Cloud’

Mange af havens planter har en anselig alder. Den dybrøde R. ‘Lem’s Storm Cloud’ er mere end 35 år gammel. Mixet af rigtig store og meget gamle planter med yngre og mindre planter, betyder meget for havens miljø. Interessen for surbunds-planter, og Rhododendron især, har været “den røde tråd” i alle årene. Plante-samlingen består af både vildarter og hybrider. Det er løvet og blomsten som har den største prioritet – ikke om navnet antyder en sjælden vildart.

Flot skråning med store granitsten, beplantet med  en blanding af arter og hybrider, udvalgt efter løvets karakteristika, og naturligvis plantestørrelsen. Løvets forskellighed fremhæver bedet året rundt.

Tætklippet dværgrhododendron omkring træstamme.

En fin detalje er det opstammede træ, hvis stamme omsluttes af en cremegul dværgrhododendron keiskei ‘Crane’, som har en meget finforgrenet vækst. Den bliver klippet efter blomstringen, så de tilbageværende små kviste om-slutter stammen helt. Den lille Rhododendron er gammel, og netop det, er en af styrkerne i gamle haver, at der er planter i alle aldre, vækstformer og størrelser

Fra trappen langs skråningen er synet mod den “nedre del” af haven nærmest utroligt. De store bede ligger som øer i græsplænen, og  opfordrer til udforskning af havens bagvedliggende områder. De fleste af bedene er højbede kantet med store natursten, som større eller mindre planter dekorerer med overhængende løv eller blomster.

Hævede bede, som dette kantet med store granit sprængstykker, er hele små haver, med hver deres udtryk. Den opstammede japanske Azalea giver bedet sin særlige karakter.

Ægteparret har hver deres foretrukne arbejdsområder. Omplantning, nyplantning og dekoration med granit hører til det hårde mandearbejde. Modsat elsker husets frue at arbejde med saksen. Hun sørger for at smukke sten klippes fri, at lave planter forbliver lave (og herved bliver de også tættere), og at grene fra opstammede planter ikke tynges ned og forvirrer synsoplevelsen.

Ved siden af det store vandfyldte stentrug leder en græssti ind til en dejlig terrasse.

En græsrobot klarer havens kedeligste opgave – og plænen bliver tilmed flottere. I løbet af årene er flere gamle træer fældet, mens andre har fået lov til med deres smukke stammer, at fremhæve havens “dybde”  og vellykkede proportioner.

R. xanthocodon med de smukke gule klokkeblomster, står ved indgangen til havens halvskyggede “skov”. Den store forhøjning er egentlig er “bjerg” af spagnum kantet med granitsten og skærver.

En fin detalje er havens mange stier, her med en flot brolægning. På denne måde kommer man rundt i haven, og bedene har ingen bagside.

I halvskygge og flimrende lys under en opstammet Acer og høje Rhododendron .

Undervejs til en terrasse er der et smukt “forhindringsløb” med formklippet thuja, storbladet Magnolia og miljø med brosten mellem plantegrupperne.

R. ‘Kermesina’ når den er flottest. Det er en plante velegnet for japansk lignende haver, eller som her imellem store sten.

Stensætning med mange små alpine planter og dværgrhodo-dendron deler en terrasse i 2.

I et af havens hjørner findes denne dejlige terrasse med aftensol. Det gamle stentrug med vand “hænger” ud af stensætningen, som skærmer mod indsyn fra vejen. I den store krukke vokser en vildart, R. rex,  med meget store blade.

Selv om haven er imponerende, er der også tid til afslapning. Her i skyggen af R. yedoense

De flotte opmurede plantekummer i brosten, og belægningen mellem kummerne, gør at haven altid ser velpasset ud, når kosten har været brug.

Bag den rosa opstammede japanske Azalea er plantet en “Parasolgran” (Sciadopitys vert. ‘Sternschnuppe’), til højre vokser en “Solcypres” (Chaemacyparis obtusa ‘Nana Gracilis’).  Varia- tionerne  i plantevalget, gør turen rundt mellem havens små enklaver til en endnu større oplevelse.

Haven er en flot hele året rundt. også uden for blomstringstiden, som grundet de mange forskellige Rhododendron og Azalea, strækker sig helt fra slut i marts og til først i august.  Resten af året er layoutet en medvirkende faktor til den totale oplevelse.

Blandt de vigtigste planter i haven kan nævnes vildarter med smukt og særpræget løv og tilvækst – med stort eller mellemstort løv:  R. yakushimanum, bureavii, roxeianum, neriflorum, pachysanthum, og fictolacteum. Blandt de småløvede kan nævnes R. keiskei og hybrider, impeditum og russatum samt mange hybrider af disse, desuden R. tsariense, callimorphum, williamsianum, dauricum, campylogynum og mange, mange flere. Samlingen omfatter desuden rigtig mange af de bedste hybrider indenfor Yakushimanum-gruppen og williamsianum-gruppen. Blandt de små japanske Azalea er ‘Wombat’, ‘Panda’, ‘Kermesina’ og en masse forskellige rigtblomstrende lave hybrider i næsten hele farvepaletten. Glemmes må ikke de løvfældende og tidligt blomstrende R. dauricum hybrider eller de sentblomstrende duftende R. Prunifolium, viscosum og prinophyllum hybrider.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Haveportrætter, Inspiration, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s