LAD FARVERNE TAGE OVER

Alternativ løsning til beskæring – Sammenvoksning! 

Hvem siger iøvrigt, at planterne skal fremstå enkeltvist? Accepter at de er blevet for store og er ved at vokse sammen til en enhed. Se gruppen af planter igennem, klip et par grene af hist og her, hvis de “mænger” sig for meget, og lad naturen ordne resten.De 3 sammenvoksede buske er over 4 meter høje, og udgør et fantastisk skue i juni. Den samlede beplantning er ca. 8 m lang.

De 3 sammenvoksede buske er 4 meter høje, og udgør et fantastisk skue i juni.

Gruppen, som blev plantet i 1985 består af R. ‘Breslau’ (Cremegul), R. ‘English Roseum’ (Rosalilla) og R. ‘Dr. H.C.Dresselhuys’ (Mørkrosa). I 2010 blev de alle 3 opstammet. I dag er der således et bed med lys skygge, samt morgen og aftensol, under de 3 store planter. Det er en fin vokseplads til f.eks. R. neriflorum, mange Japanske Azalea og forskellige Dværgrhododendron.

En stor gruppe japanske azalea er vokset sammen. Jeg klipper lidt i kanterne af den violette og rosa, så den hvide kan blive ved med at lyse op til begge sider og i midten. Gruppen er over 2 m lang. Til klipning af de japanske Azalea, anvender jeg for det meste en lille elektrisk håndklipper. Planterne bliver meget tætte af denne form for beskæring. Det er vigtigt at klippe STRAKS efter afblomstrig, så nyvæksetn kan nå at danne blomsterknopper til næste år.

En stor gruppe japanske azalea er vokset sammen. Jeg klipper lidt i kanterne af den violette og rosa, så den hvide kan blive ved med at lyse op til begge sider og i midten. Gruppen er over 3 m lang. Til klipning af de japanske Azalea, anvender jeg for det meste en lille elektrisk håndklipper. Planterne bliver meget tætte af denne form for beskæring. Det er vigtigt at klippe STRAKS efter afblomstring, så nyvæksten kan nå at danne blomsterknopper til næste år. 

Billedet ovenfor dækker et bed i vores indkørsel, som adskiller vores grund med naboens. Det er knap 150 cm bredt, og fuldstændigt bunddækkende.  Det drejer sig om ‘Diamant Azalea’, som er en kompakt voksende hybridgruppe. De kan blive omkring en meter høje, og hver især bredere. Pasningen består i at klippe dem en gang hvert år lige efter blomstring. Vi har valgt en højde på ca. 50 cm, og klipper dem fladere mod siderne. Bedet er anlagt i 1988, og planterne har stået der lige siden. De fungerer som et effektivt bunddække – og der er ingen yderligere pasning (lugning).

Billedet nedenfor viser de store sammenvoksede planter fra øverste foto. Havde vi ikke haft brug for pladsen, havde der ikke være nogen grund til at stamme dem op. Det kunne i så fald have været en flot flerfarvet høj hæk. En egentlig beskæring finder altså ikke sted. Kun når de nederste grene tynges af tilvækstens vægt, bliver de klippet af. Det gør vi når behovet opstår.

Helt inde i skyggen, nærmest hegnet, har vi plantet Hosta med store lyse blade. Langs gangstierne foran bedet er plantet mange forsk. små Rhododendron, samt stenbedsplanter som  krybende Enzian, Haberlea, Dodecatheon og Cyclamen.

Læs også: Rhododendron – saksen og udtynding

Læs også: Rhododendron tåler beskæring

Læs Også: Opstamning af storbladede Rhododendron

Læs også: Opstamning af dværgrhododendron

Læs også: Japanske azalea – beskæring

Læs også: Rhododendron hække

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Beskæring og opstamning, Bunddækkeplanter, Gode råd, Japanske Azalea, Rhododendron og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s