LAVE PHLOX I SURBUNDSBEDET

Lyngfloks som kantplante

Phlox subulata ‘Mauve Queen’.  Arten er vildtvoksende i USA’s nordøstlige stater i græsland og stenede enge. Planten kan bruges så at sige hvert sted i haven hvor solen skinner. Vi har den i stenbede,  men jeg har også plantet den som kantplante i halvskygge i et surbundsbed, foran Rhododendron. Det er et rigtig flot syn. På dansk kaldes den “Lyngfloks”. Der findes hundredevis forskellige hybrider og en mængde farver. Planten bliver 10-15 cm høj.

Floks er en kendt og skattet haveplante. I staudebedene vokser de oprette typer med smukke fladkravede blomster i alle mulige farver i sensommermånederne. De lave arter bliver plantet i havens stenbede, på terrasser og lign. tørre steder. For en del år siden var jeg på besøg i en større surbundshave. Til min store forbløffelse havde man plantet “Lyngfloks” i mange af  bedenes kanter. Det måtte prøves hjemme – og det må siges at være en succes.

Phlox subulata: Planten forekommer i Nordamerika hvor den vokser i stenede, sandede lyse skrånende områder. Jordreaktionen er fra let kalket til stærk sur. I forkanten af rhododendronbedet,  i grov spagnum iblandet småsten og grus,  føler den sig hjemme. Et hævet bed mellem små og store sten er naturligvis perfekt.

Phlox adsurgens ‘Wango Wheel’. Billedet viser en plante i forgrunden af et surbundsbed, hvor den kryber i halvskyggen under Rhododendron Sophie Scholl. Bliver 20-30 cm høj.

Phlox adsurgens: Arten er  fra det sydlige Oregon til  det nordlige Californien’s skovområder, hvor den vokser i lys skygge i formuldet løv. Den er rigtig god i forkanten af et skovbundslignende bed, mellem små til halvstore Rhododendron. Grov spagnum og fugt, gerne iblandet diverse sten og grus og lys skygge. 

Phlox divaricata “Skovfloks”  bliver ca. 35 cm høj og Blomstrer fra april til juni. På billedet er det Rhododendron ‘Pandas’ hvide knopper i udspring.

Phlox divaricata: Findes mest i Michigan og i Canadas skovområder, hvor den vokser i humusrig let sur jord i lyse skovkanter. Planten kræver en letskygget plads. Dens ca. 35 sm lange spinkle grene finder let vej mellem små Rhododendron. Blomstringen varierer en del efter lys og varme, og kan forekomme både tidlig sommer elller ved midsommer. Ofte 2 gange. 

For at holde vores Phlox helt lave og tætte klipper vi dem lidt tilbage efter blomstringen. Vi har oplevet at nogle af planterne er visnet helt tilbage i solrige/tørre perioder med frost i det tidlige forår. Tålmodighed belønner sig, for oftest skyder de tørre grene igen. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Bunddækkeplanter, Små surbundsplanter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til LAVE PHLOX I SURBUNDSBEDET

 1. karsten F siger:

  Hej Niels

  Super så fik jeg et billede på den -Phlox adsurgens Wagon Wheel-
  Jeg fik den som gave i en senbding fra Holland i efteråret.
  Tak for det altid høje faglige niveau på din blog!

  Ha en dejlig uge

 2. Dejligt at høre fra en tilfreds følger. Jeg har anvendt Phlox – også andre end de nævnte – blandt Rhododendron i ca. 5 år. Selv såkaldte kalkkrævende ser ud til at trives fint i det “sure miljø”. Jeg mener at det dræn som findes i grov spagnum, samt det, at overfladen hurtigt tørrer, er en medvirkende faktor til at det lykkes.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s