RHODODENDRON ‘MELINA’

Portræt af en hybrid

R. ‘Melina’ – Billedet er fra den 28. maj

Overvældende blomstring – og flot vintergrøn

Efter flere dage med årstidens deprimerende mørke, lokkede solen mig i dag ud på en lille “havevandring”. Det er et godt tidspunkt at se kritisk på planterne. Skal der en gren, eller måske endnu mere af!  bør der flyttes lidt rundt til foråret! syner planten “af noget” på denne årstid! Netop ved “inspektionen” i dag, opdagede jeg hvor smuk den kompakte Japanske Azalea ‘Melina’ er netop nu. I modsætning til så mange af samme plantegruppe, er den helt tæt stedsegrøn.

Plantens historie går tilbage til 1976, hvor planteskolen H. Hachmann krydsede R. ‘Rubinstern’ med ‘Rubinetta’ x ‘Johanna’. Den navngives og registreres i 1991, og høster den første udmærkelse i  1994, efterfulgt af guldmedaljer i både 1995 og 2003 på forskellige udstillinger.

R. ‘Melina’  er en nem haveplante. Den klarer både sol og let skygge. Efter 10 år er den ca. 30 cm høj og 70 cm bred. Alt efter lysforholdende blomstrer den fra slut i maj til hen over midten af juni. Blomsterne er mørk purpurrosa. Det øverste kronblad er pyntet med flere mørkere røde pletter. Iøvrigt er blomsterne halvfyldte. Løvet er halvblankt og mørkt.

En plante bør egentlig værdisættes ud fra betragtninger over et helt år. Her er der tale om en ret sentblomstrende, meget rigtblomstrende og meget vintergrøn plante. Det gør den særdeles velegnet, hvor man færdes hele året, eller på terrassen foran stuens vinduer.

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Japanske Azalea, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s