RHODODENDRON CALLIMORPHUM

R. callimorphum begejstrer alle med sine smukke rosa klokkeblomster.

Portræt af en art

“Med en smuk form” er oversættelsen af navnet. Denne skønne Rhododendron hører hjemme i Kina, vestlige dele af Yunnan og Burma, hvor den vokser på åbne stenede skrænter, i lyse bambusområder og på fjeldsider helt op til 3400 m højde.

For mere end 20 år siden fik jeg planten fra en samler. Jeg havde vist talt mig lidt for varm på den under havebesøget, så da giveren havde mere end en plante, endte det altså med at jeg fik et eksemplar med hjem. Den blev plantet i stort surbundsbed med nogen slagskygge, især tidligt om foråret. Jeg blev belært om, at den kunne være frostfølsom, hvad det siden har vist sig, ikke er tilfældet. R. callimorphum er en usædvanlig dejlig plante. De næsten runde mørkegrønne blade med deres lyse mere blålige bagside, er en fornøjelse, selv når de i streng kulde ruller sig helt sammen. De rosa blomster sidder i løse klaser med hver 4-8 stykker. Formen er ren klokkeform, og i midten ses støvdragerne med de sorte støvknapper som en særlig dekoration. Helt inde i blomstertragten findes en mørkere ganeplet. Blomstringen finder sted fra medio/ultimo april og langt ind i maj.

R. callimorphum har over 20 år udviklet sig til en velformet busk på 1,50 m i højden og lidt bredere.

Vi har en nyere plante, som har stået helt anderledes eksponeret. Den blomstrer en uges tid før, men har ikke været påvirket af senfrost. Det runde glatte løv gør planten til et dekorativt indslag mellem storløvede planter, men også mellem små dværgrhododendron. Som så ofte før, anbefaler jeg at plante den hvor man ofte færdes. Det burde ikke være vanskeligt at erhverve sig planten, som gennem mange år har været produceret hos den danske engros planteskole Basta Planter.

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s