RHODODENDRON RADICANS

R. radicans i forkanten af et af havens stenbede. Planten er mere end 70 cm bred på det 4 år gamle billede, i dag der den næsten 1 m bred. Planten er kun 2-5 cm høj, undtagen lige på midten, hvor den har valgt at krybe henover en sten.

Portræt af en art

Måske er der i virkeligheden nærmere tale om en “underart”. R. radicans tilhører botanisk set gruppen R. saluenense, som igen er opdelt i undergrupper med navne som R. calostrotum og R. keleticum. I sidstnævnte regnes R. radicans som en underart. Forvirringen kan hurtigt blive stor, og de kyndige er vist ikke alle lige enige!

R. radicans er den laveste, mest krybende i sin gruppe. Navnet betyder iøvrigt “rodslående”, hvilket også klart indikerer den ganske lave vækst. I naturen angives den at blive mellem 5 og 40 cm høj. Med andre ord en rigtig alpin plante, som føler sig hjemme i højderne mellem 3400 og 4400 m i Tibet, Yunnan og Burma’s bjerge. Løvet er tilsvarende meget småt, mellem 1 og 2 cm langt, og halvt så bredt                                                                  Blomsterne er til gengæld store. De sidder enkeltvist eller op til 3 sammen for enden af indtil 3 cm lange stilke, og kan være helt op mod 4 cm i diameter. Farven er purpurlilla med en mørkere lilla plettegning på de øverste kronblade. Blomstringen finder sted fra slutningen af maj og i juni.

R. radicans i udspring den 1. juni 2018. De første blomster afløses af de mange knopper, som kan ses mellem de små hårede blade.

Jeg har altid haft svært ved at stå for de små planter, så vi har et par R. radicans mere i haven. Med vilje har jeg valgt forskellige placeringer. Den “gamle store” voksede oprindeligt et andet sted, men blev flyttet ud i bedet da det blev udvidet i 2002. Det er en fuldstændig solåben udsat plads – vel den mest udsatte i hele haven. Den har 2 gange været skadet af stærk senfrost – men har rettet sig helt i løbet af den efterfølgende sommer. Jeg har i de seneste år dækket den med granris i februar/marts *. En anden af vores radicans er faktisk plantet lige så udsat, med sol fra morgen til aften i vinterhalvåret, men med lidt mere læ. Den bliver aldrig dækket! En 3. plante har vokset i et trug i 10 år, hvorefter den blev flyttet til at lys halvskygget plads.

  • Vinterdækning har størst betydning når solen i løbet af foråret får kraft, og det samtidig er frost i dagtimerne. De stedsegrønne blade fordamper vand, og det skal erstattes. Normalt suger planten fra roden, men hvis den er dybfrossen, bliver der ingen ny saft til løvet. Ved afdækning nedsættes fordampningen fra løvet så meget, at frostskader tit helt kan undgås. Naturligvis kan der også være ulemper ved en vinterdækning. Hvis vejret bliver regnfuldt og konstant meget fugtigt, kan afdækkede planter risikere et svampeangreb. Jeg fjerner altid afdækningen i løbet af marts, men gemmer den lige til de “berømte” kuldeperioder omkring fuldmåne, inden foråret rigtig sætter ind.
  • Jeg er altid lidt bange for, at “gøre det indviklet” ved at komme med ovenstående råd, som dog ikke kun dækker R. radicans, men har lige så stor betydning for mange andre af  havens planter. På den anden side, ville denne blog ikke være troværdig, hvis jeg ikke nævner eventuelle minus. En anden mere skygget plads for vintersolen, kan være løsningen på “problemet”.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s