RHODODENDRON ROXIEANUM var. OREONASTES

Portræt af en art

R. roxieanum var. oreonastes plantet i et stenbed. mellem Rhododendron med helt andre løvtyper.

Denne art er. om nogen, en af mine favoritter. Dens meget smalle lidt læderagtige blade, er ligegyldigt hvor den plantes, en kontrast til alle de omkringstående planter.

En skotsk botaniker, plantesamler og opdagelsesrejsende ved navn George Forrest (1873-1932) fandt under en af sine ekspeditioner fra 1905 i bjergene i Yunnan, Tibet og Sichuan, arten roxieanum. Planten blev opkaldt efter hans gode ven fru Roxie Hanna fra Tali-fu i Kina. Naturlige voksesteder er alpine fugtige enge og lyse skovbryn, under eller over trægrænsen, mellem 3400 og 4400 m.

Blandt de forskellige variationer, som næsten altid findes i naturen, er var. oreonastes den mest smalbladede. Løvet varierer fra 0,7 cm til 1,2 cm i bredden med en længde på mellem 6 og 9 cm. Oversiden er mørk og blank, mens undersiden er dækket af et tykt indument (filtlag) som er lysebrunt til rustfarvet. Bladene er ret stive og spidse, og tilvæksten står ret op i vejret. Planten vokser særdeles langsomt. På 10 år er den omkring 45 cm høj og 60 cm bred.

Blomstringen finder sted fra medio/ultimo april til hen mod slutningen af maj, afhængig af plantens placering i haven. Blomsterne sidder sammen i kortstilkede klaser fra 6 indtil 15. De er renhvide, indv. med en lille fin rød plettegning, som dybt inde i blomstens gane kan være som en klar rød plet.

Roxieanum var. oreonastes.  I udspring er de runde koglelignende knopper rosa. Blomsternes sarte rosa “dug” bleger ret hurtigt til helt hvid.

Roxieanum var. oreonastes er en nem haveplante. Den kan tåle fra lys skygge til fuld sol. Bedst og mest kompakt bliver den i solen. Her blomstrer den så en uges tid tidligere, men jeg husker ikke at der har været frostsvidninger som har ødelagt blomstringen. Jeg kender til gamle planter. De bliver nærmest bonsai-agtige, helt fantastiske i væksten, som formindskede store gamle træer. Derfor, find en god plads, hvor planten kan få lov at blive gammel og stor – det lønner sig.

 

 

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON ROXIEANUM var. OREONASTES

  1. Marie siger:

    Helt enig. Denne rhododendron er ubetinget en af mine favoritter.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s