RHODODENDRON ‘JACKSONII’

R. ‘Jacksonii’ i udspring. Billedet er fra 20. april.

Portræt af en hybrid

R. ‘Jacksonii’ er en meget gammel kendt navnesort. Dens oprindelse skyldes William Herbert, England, fra omkring 1835 – eller endda tidligere! Forældre er angivet til at være R. caucasicum x R. ‘Nobleanum Group’ eller R. arboreum ssp. arboreum. En tid hvor man ikke var så nøjagtig med optegnelser, og måske mange gange stod med nogle lidt tilfældige krydsninger. Som Peter Cox iøvrigt skriver i sine bøger, er der flere forskellige kloner i England. Det er nu ikke noget som skal bekymre os, for de små forskelle der måtte være, ændrer ikke ved at R. ‘Jacksonii’ er en rigtig god haveplante.

Blomstringen er ret tidlig, ofte medio/slut april og et godt stykke ind i maj. Der er indtil 14 rosa knopper i klaserne, som i udspring er hvide med en sart rosa “dug”. Indv. er blomsten hvid med en lys gylden plettegning. Ydersiden af blomsterne er sart rosa. På trods af det tidlige blomstringstidspunkt, er der næsten aldrig frostskader i knopperne. R. ‘Jacksonii’ blomstrer omkring, eller lidt senere, end R. ‘Cunningham’s White’, og har ikke indtil nu, den samme tendens til vinterskader på knopperne, som denne.

R.’Jacksonii’ som del af hæk mellem andre storbladede Rhododendron. Billedet er fra 5. maj

Væksten for R. ‘Jacksonii’ er tæt og rund. Efter 10 år er den ca. 1 meter høj og lidt bredere. Med tiden runder den 2 meter i højden, og med denne trods alt begrænsende vækst, er planten meget anbefalelsesværdig som mellemhøj hæk. Løvet er på oversiden ret lyst friskgrønt og op til 12 cm langt. Vinterhårdførheden er god, og planten kan stort anvendes hvor man har lyst. Iøvrigt tåler den moderat beskæring lige efter blomstringen.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON ‘JACKSONII’

  1. Jytte Knudsen siger:

    Jeg har desværre for andet år i træk oplevet at blomsterknopperne er blevet ødelagt af nattefrost her i april måned på vores R Jacksonii, den står i vores sommerhus så mulighed for beskyttelse var ikke muligt. øv!

  2. Kære Jytte,
    Rigtig mange planter er i år skadet af senfrost – eller skal vi kalde “opstået frost” efter en meget lang varm periode. Desuden er der så mange små lokale klimaer, at der er frost i en have, og 100 m længere henne ad vejen er der ikke frost. R. Jacksonii er normalt meget tolerant. Hvis der kunne være en plads på nordsiden, med masser af lys oppefra, altså uden skyggende træer direkte over R., så kunne den flyttes dertil. R. Jacksonii klarer sig fint på nordsiden af et hus – eller mod øst, f.eks. uden direkte sol. På nordsiden er der køligere hele tiden, det holder blomstringen lidt tilbage. På østsiden kan der være de samme fohold.
    Med venlig hilsen
    Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s