CAMASSIA CUSICKII (prærielilje)

Camassia cusickii fotograferet i haven den 19. maj. Planten er uhyre nem, og efter nogle år, kan der deles ud af løgene. I gamle dage tjente planten som kosttilskud til indianerne. Jeg synes løgene lugter grimt!

Taknemlig løgplante med blå blomster

Camassia er en lille planteslægt. Kun 5 medlemmer løgplanter i det nordlige USA, og et enkelt løg mere fra Sydamerika.

Den her omtalte art kommer fra de nordøstlige dele af Oregon, hvor den vokser på fugtige enge i fuld sol. Løvet er grundstillet langt og smalt. Forneden omkranser det de indtil 80 cm høje stive blomsterstængler. som på den øverste trediedel rummer blomsterakset, med mange lyseblå stjerneformede blomster, fra medio maj eller senere.

Carmassia er en meget nem løgplante. Eneste er, at den er ret fugtighedskrævende. Plant den i havens surbundsbed, og gerne hvis der er særlige fugtige steder. Efter blomstringen kan blomsterstilkene fjernes, og når løvet visner ned, er det meget nemt at trække op af jorden.

Camassia udvikler meget hurtigt nye løg, og kan med tiden fylde større områder. Bliver den for voldsom, er det nemt at grave ned, og rive sideløg fra hovedløgene. En solrig plads mellem mellemhøje Rhododendron, kvitterer med mange lysende blå blomster år efter år.

Camassia leichtlinii vokser i store dele af det vestlige USA. Arten er lidt højere og kraftigere end Camassia cusickii, og den findes i både hvid, rosa og flere blå nuancer.

Begge arter udbydes i handel både som løg og til tider i potter, ligesom der er flere navnesorter.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Løg, Små surbundsplanter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s