RHODODENDRON ‘BRESLAU’

R. ‘Breslau’ fotograferet den 5. juni 2018

Portræt af en hybrid

Omkring 1955 har planteskoleejer Dietrich Gerhard Hobbie i Westerstede nær Bremen krydset en gammel “Seidel-hybrid” fra ca. 1896 ved navn R. ‘Von Oheimb-Woislowitz’ med arten R. wardii. planten med det fornemme navn er meget storblomstret, lys rosa og med en flot stor gylden ganetegning. Vildarten fra bl.a. Tibet R. wardii, har betydeligt mindre blomster som er lysgule og afhængig af klon, med en større eller mindre rød ganeplet eller plettegning.

Ud af dette kryds kom en skøn plante som blev navngivet ‘Breslau’. Blomsterne kan minde om arten wardii, men er noget større. Farven er varm cremegul. Fra midten af de tre øverste kronblade eksploderer en rød plettegning ind mod ganen, hvor den fortættes til en dybrød plet. Blomsterne er let krusede i kanten, og der kan være indtil 16 i hver klase. Blomsterknopperne er runde og i udspring laksrosa. Blomstringen finder sted fra primo juni.

Løvet er middelstort, ægformet og lidt tilspidset. Farven er dybgrøn og overfladen er især på nyvæksten skinnende blank. Væksten er tæt og opret.                                                              I flere gamle plantebeskrivelser kan man læse, at ‘Breslau’ skal plantes i halvskygge, og gerne på en beskyttet plads. Det vil jeg på INGEN MÅDE SKRIVE UNDER PÅ! Vi fik vores plante for 43 år siden. Den har haft 3 forskellige pladser i haven. Det var nærmest en baby på et år, da den holdt sit indtog hos os. Efter ca. 10 år var den omkring en meter i diameter, og skulle derfor flyttes. De næste 15 år stod den i en sydvendt gårdhave med fuld tryk på sol, varme og kulde alt efter årstid. Herefter blev den flyttet til sin nuværende plads, også en solåben placering, hvor den kan fortsætte med at udfolde sig. Den er stammet op, for at give plads til andre planter i haven, og fra stammerne kommer kraftige skud, som vi enten kan lade være, eller klippe af, afhængig af områdets ‘layout’. Jeg vil beskrive ‘Breslau’ som en livskraftig og nem Rhododendron. Den er i dag 4 m høj.

  • Hvorfor den er døbt ‘Breslau’ ved jeg ikke. Jeg har utallige opslagsværker, men oprindelsesnavne, nævnes sjældent. Breslau er i dag polsk, og den 4. største by i Polen ved navn Wroclaw.
  • Med samme navn findes en rød Indisk Azalea som mig bekendt ikke kan købes. 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Creme Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s