RHODODENDRON ‘GOLDEN EVEREST’ (syn. ‘Hachgold’ og ‘Ines’)

Den nye wardii hybrid fotograferet maj 2008 hos producenten. Planten blev introduceret i 2009 under navnet ‘Golden Marathon’ – dette ændredes til ‘Ines’, idet marathon-navnet synes anvendt i forvejen. Senere blev navnet ændret til ‘Golden Everest’

Portræt af en hybrid

Varm gule nuancer er eftertragtede, og det er ikke lige den farve som findes oftest i det uhyre store rhododendron-sortiment. For omkring 25 år siden var der en navnesort ved navn ‘Kupferberg’, som ramte plet med sine knop og blomsterfarver. Desværre viste den sig ikke at være særlig hårdfør, og jeg tror ikke der findes mange tilbage, af alle de som blev solgt dengang.

I 2009 blev en ny Rhododendron med de samme skønne farver introduceret. Den har skiftet navn et par gange, men er nu registreret i London under navnet Rhododendron ‘Golden Everest’. Krydsningen er foretaget i 1994, og i denne indgår bl.a. wardii-hybriden ‘Goldzauber’. For produktet står planteskolen H. Hachmann i Tyskland. Jeg har over de seneste år været med til at skaffe enkelte planter til Aldershvile Planteskole, og så vidt jeg er orienteret, går det godt med dem alle.

R. ‘Golden Everest’ har kraftige runde knopper, som i udspring er kobberfarvede. Blomsterne er varm gule. Knop og blomster tilsammen danner et flot syn, som er utroligt godt sammen med mørklilla blomster. Blomstringen starter i maj måneds sidste dage, og på den rigtige plads i haven uden direkte sol, kan den vare op til 4 uger!  Løvet er mørkegrønt, ægformet men mere spidst end hos arten wardii, lidt større og kraftigere. På 10 år bliver planten ca. 90 cm høj og kun lidt bredere.                                                                    Bedste planteplads i haven er i let skygge, eller i det mindste uden direkte vintersol. Som gode naboer kunne være R. ‘Dramatic Dark’, R. ‘Polarnacht’. R. ‘Orange Flirt’, R. ‘Königstein’ og R. ‘Lady Dark’

R. ‘Golden Everest’ er her plantet sammen med den dejlige frilandsorkidé Orchis foliosa i et østvendt bed med godt lys. men kun meget lidt sol. Billedet er fra 18.6.2015.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON ‘GOLDEN EVEREST’ (syn. ‘Hachgold’ og ‘Ines’)

  1. Frank R. Andersen siger:

    Den er rigtig lækker og rigtig gul,
    vi har i forvejen en gammel pistlet gul rhododendron af ukendt art,
    men den er meget tynd og ranglet, så en afløser har længe været eftersøgt, men ikke fundet.

  2. Vi får en begrænset mængde planter hos Aldershvile Planteskole omkring 1.4. Du kan evt. bestille en på telefon 4498 6789. Tal med Tonny

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s