TILFØR SPAGNUM TIL RHODOBEDET – TOPDRESSING

Våd svensk grov spagnum fra “Linnea”, med store vandbærende klumper mellem finere mindre klumper. Her trives planterne med den rette mængde fugt og adgang til ilt.

God vækst kræver god Spagnum

Spagnum er planterester (bl.a. mos: Sphagnum) som findes i højmosernes øverste lag, hvor de over flere tusinde år er omdannet til det tørveprodukt, som vi kender under navnet “Spagnum”. Produktet kan være mere eller mindre groft, eller fint. Spagnum har altid en  naturlig lav pH-værdi (ca. 4-4,5), som er vigtig ved dyrkning af surbundsplanter. En væsentlig egenskab er den lette struktur, som er med til at lede ilt til planterødderne, en anden er, at Spagnum “binder vandet” når det er vandet op, men til gengæld frigiver det igen til rødderne hos de planter, som vi planter. En “mangel” er, at Spagnum ingen næring indeholder. Der tilbydes i dag produkter som er gødede, men drejer det sig om et Rhododendronbed, vil jeg foretrække at anvende ugødet (-og grov) spagnum, og selv gøde om foråret med et anerkendt produkt som f.eks. “OSMO SURBUNDSGØDNING”, som jeg nu har – tror jeg – 15 års erfaring med.

Spagnum forhandles normalt i sække med et indhold fra 150 til 300 l. “Big Bag’s” er en nyere måde at købe større mængder på. Kriteriet for “grov” ligger ikke særlig fast. I løbet af året kommer jeg som konsulent flere gange ud i haver, hvor man har købt “såkaldt” grov Spagnum, men faktisk har fået et produkt, som er så fint, at det, når det bliver gennemvådt, bliver “klægt” og pakker helt sammen om rødderne. Hermed lukkes for den vigtige ilt-tilførsel, hvilket er meget skadeligt for planterne. Det der har været et billigt indkøb, bliver både dyrt og besværligt, når planterne skal omplantes i den rette grove kvalitet.

Jeg kan ikke kraftigt nok anbefale at bruge penge på en god og grov spagnum. Her i haven har jeg anvendt “LINNEA” gennem rigtig mange år – produktet lever op til mine og planternes krav. Får du andet tilbudt, så forlang at se produktet, første gang man investerer i det – og vil forhandleren ikke åbne posen, ville jeg finde en anden! Rigtig grov spagnum kan være meget svær at finde i mindre end 250/300 liters sække.

TOPDRESSING AF SURBUNDSBEDET…..                                                                    kan i princippet foretages hele året. Denne artikel skrives i marts, en måned med kun få gøremål i haven, så det ligger næsten lige “til sidebenet” at få lidt frisk luft, og få ryddet lidt op mellem surbundsplanterne, for så at slutte af med en “topdressing”. Start med at fjerne gammelt løv, ukrudsplanterne og selvsåede småbuske. Klip alle de visne tørre gamle grene i bunden af større Rhododendron af. Det giver alt sammen lidt mere lys og luft. Slut af med at udlægge et lag grov spagnum på 5-10 cm blandt de større planter, og lidt mindre omkring de små planter. Helt lave bunddække Rhododendron skal naturligvis ikke “begraves”, men put forsigtigt lidt spagnum under og mellem grenene.                                  Planternes vækst starter når varmen kommer i april. Nu søger rødderne ud og op i det nye spagnumlag, og hermed er bunden til den bedste nyvækst lagt. Husk der også skal gødes – det kan faktisk gøres også i marts, men jeg vil anbefale at vente til slut på måneden eller i april.

Topdresset bed med grov spagnum. Ved en lille omflytning i efteråret, blev hele området topdresset med næsten 10 cm grov spagnum. Samtidig blev gamle visne smågrene klippet af. Under det nye spagnumlag er der flere bregner og Hosta. De blev ikke “løftet højere op”. De skal nok selv finde ud af at vokse gennem det nye lag spagnum. Til april gøder jeg OSMO, en gødning som ikke svider planterne, heller ikke de nævnte bregner og andre stauder. Topdressing bør foretages ca. hvert 4. år.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gødskning, Gode råd, Vanding og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s