RHODODENDRON ‘MANITOU’ (R. carolinianum ‘Manitou’)

Portræt af en hybrid

R. carolinianum ‘Manitou’ med sine i udspring næsten hvide blomster. Foto 13. april.

Dette portræt dækker over en kompaktvoksende, meget tæt og rigtblomstrende plante, som først de seneste år er kommet på markedet i Europa. Dens oprindelse er et kryds mellem R. ‘Conestoga’ og en ukendt partner foretaget af Guy G. Nearing i USA før 1975.     I 1929 krydsede en meget anerkendt rhododendronsamler og hybridisør; Joseph B. Gable fra Pensylvania, arten R. minus var minus  (N. Carolina, Georgia og Alabama) med arten R. racemosum fra Yunnan og Sichuan i Kina. Resultatet af krydsningen gav han den det mærkelige navn R. ‘Conestoga’.                                                                                                            Gable og Nearing udvekslede erfaringer og planter. Det kunne måske være et tilfælde af R. ‘Manitou’ opstod, siden Nearing ikke kender pollengiveren. Hvis, er det et særdeles godt tilfælde, for blandt de små/mindre kompakte Rhododendronhybrider må R. ‘Manitou’ absolut fremhæves som værende en af de meget vellykkede.

Blomsterknopperne er tydeligt synlige hele vinteren. De er grønligt hvide og i store mængder. Fremhævet af det mørkegrønne let blanke løv, har planten karakter på et tidspunkt af året, hvor ikke alle planter syner lige meget. Arvet fra R. racemosum har den de usædvanlig mange knopper, siddende tæt omkring skudspidserne og i de øverste bladhjørner. I udspring er de vidtåbne svagt tragtformede blomster næsten helt hvide. Efter kun få dage tager blomsterne mere farve til lys rosa, med lidt mørkere purpurrosa gane. Der er få røde pletter på det øverste kronblad og lidt ud på nabokronbladene. Blomsterne fremkommer tidligt, mest fra starten af april. Vi har haft en plante siden 2012. Den har været udsprungen både ultimo marts eller meget senere i april, naturligvis afhængigt af forårets komme. Der har aldrig været frostskader.

R.  ‘Manitou’ mellem lilla, gule og orange Rh.

Løvet er småt, ca. 5×3 cm eller mindre. Det er mørkegrønt og en smule blankt. Planten er tæt forgrenet og meget “regulær” i sin opbygning. Den blive på 10 år omkring 80 cm høj og bred.

Det er en meget anbefalelsesværdig plante. Den gør sig lige godt foran storløvede Rhododendron, som solitær plante mellem helt lave Rhododendron eller i et lyngbed. Vores naboplanter er R. oreotrephes, dyb lilla og R. ‘Orange Lily’, orange samt den lysegule R. ‘Creamy Chiffon’.

R. ‘Manitou’ i sin fulde skønhed. Blomsten holder sin rosa farve fint, efter den fra starten er skiftet fra næsten hvid. Kun de få røde prikker forsvinder i løbet af blomstringen.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Nyheder Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s