ANEMONELLA THALICTROIDES

Anemone-lignende forårsbebuder

Anemonella thalictroides med sine Anemonelignende spinkle blomster. Foto 24.3.

Er det en Anemone med flere blomsterhoveder? Nej, den er helt sin egen!  Amerikanske botanikere henfører den til “Frøstjerne- familien”. Deraf navnet thalictroides. hvorfor den ofte kaldes Thalictrum thalictroides, men også Thalictrum anemonoides.  Almindeligvis “lyder” den dog navnet Anemonella. Den ligner da også meget en lidt mindre og spinklere Anemone.

Anemonella thalictroides stammer fra det østlige Nordamerika hvor den vokser i lys blandet løv- og nåleskov. Det er en ganske spinkel og kun 10-20 cm høj plante med 2-3 delte lysegrønne sart udseende blade, som lige ved fremkomsten kan være næsten olivengrønne. Blomsterstilkene bærer “kranse” på 5 eller flere bladrosetter. For enden sidder flere små stilke med indtil 4 blomsterknopper. Selve blomsten med fem eller seks kronblade er renhvid med mange sartgule støvdragere. Blomstringen finder sted fra ultimo marts eller i april, meget afhængigt af vejret, men også om planten vokser i skygge eller sol.

Anemonella thalictroides har et krybende knoldet “rhizom”  (vandret krybende rodstok, hvorfra der skyder skud op, og rødder ned). Det er en langsomt voksende lille plante, som jeg i min vildeste fantasi ikke kan forestille mig blive “besværlig” i nogen have. Ifølge botanikere er det en udpræget skovplante – altså lys skygge/solstrejf og humusrig sur jord. Af mine første billeder af den lille plante kan jeg se, at vi har haft den i 30 år! Hos os vokser den i fuld eksponering! Den har endda fundet sig godt tilpas mellem vores mange Pæoner, som ikke helt er forholdene der svarer til dens normale krav! Vi har den dog også i et bed mellem små bregner, “Bispehue” og “Blodurt”. Efter afblomstringen visner den relativt hurtigt væk. Formering sker nemmest fra frøsætning, da “rhizomet” ikke bryder sig om at blive beskadiget. Deling bør derfor finde sted i løbet af hvileperioden om sommeren. Hele “rhizomer”  kan dog graves op og flyttes lige efter blomstringen. Planten udbydes ofte om foråret på velassorterede planteskoler i staudesortimentet. Der findes en rosa variant.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Løg, Små surbundsplanter og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s