RHODODENDRON AURICULATUM – blomster i juli/august med duft

R. auriculatum’s imponerende store duftende hvide blomster den 19.07.2019. Tilvæksten er også i gang. De røde strimler er dækbladene fra bladknopperne. Foto: Thomas Berthelsen

5 m høj Rhododendron auriculatum fotograferet i dansk have medio august.

Portræt af en art

Navnet betyder “med ører/aks”. Hjemmehørende i Sichuan og Hubei fra 500 m indtil 2300 m højde. Planten udvikler sig opret og trælignende, den kan i Hubei blive helt op til 11 m høj. Hos os opnår den ikke samme højde, men en gammel plante når 4-6 meter. Løvet er meget stort, i sit hjemland mere end 10 cm bredt og 30 cm langt. Hos os ikke helt så stort. Det er mørkegrønt og har på oversiden få korte hår, mens undersiden er lysere med hvidlige eller brunlige hår. Tilvækstknopperne er lange og smalle.

Blomsterne fremkommer meget sent, hvilket gør auriculatum til den senest stedsegrønne blomstrende Rhododendron. De sidder i løse klaser mellem 7-15 ialt og er meget store, normalt hvide, nærmest liljeagtige med en dejlig duft, men forekommer også i rosa.

R. auriculatum er en meget fin art, som desværre ikke har været tilgængelig ret mange steder, og derfor kun findes i ganske få haver og samlinger. Siden efteråret 2012 har den dog været at finde på planteskoler med særlig interesse for Rhododendron.

Bedste planteplads er i let skygge fra større træer, som hermed yder beskyttelse mod den tidlige nattefrost, og udtørring af solen i vækstperioden i sensommeren.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s