OKTOBER 2019 – PÅ “GODT OG ONDT”

Før vinteren – oprydning – blomster og en syg Rhododendron

Jeg skrev i min nytårshilsen ved indgangen til året følgende:

“Udfordringer er der nok af til havefolket. Om det nye år bliver udfordrende, eller blot et ganske almindeligt haveår, som så mange gange tidligere, er svært at spå om. Sikkert er det,  at det som altid vil være spændende at følge havens udvikling. Efter bedste evne, og med råd og anvisning fra mine mange kontakter, vil jeg skrive om de nye udfordringer.”

Nu kender vi næsten året – bevares, der kan komme overraskelser endnu – men haveåret er forløbet ganske rimeligt. Det har til tider været varmt, meget varmt og med nogen mangel på vand (i det mindste her i Hørsholm). Da varmen truede mest, fik de fleste egne med jævne mellemrum nogle gode byger. Faktisk blev det ikke til meget havevanding i år. Foråret bød på en pludselig sen og kold frostuge. Det var udfordrende for vore planter, og det kostede også lidt på blomstersiden. Heldigvis var det kun de tidlige planter som blev ramt, så resten af sæsonen forløb fint med mange blomster. Tilvæksten i år har været fantastisk, og knopsætningen ligeledes. Det forudsiger en flot blomstring til næste år.

For ikke de små 1-2 årige stiklinger skal blive for våde, besluttede jeg at sætte dem i mine mistbænke. Overdækningen kom også på, men med løftet forkant for udluftning. Senere når det bliver koldt lukkes lågene helt. Planterne klarer sig næsten uden tilsyn indtil det tidlige forår, hvor der igen skal passes med luft og lidt vand.

De sidste uger har været MEGET våde, så derfor var det et kærkomment ophold i regnen i går. Jeg fik startet “nedpakningen” af haven. Dvs. havemøblerne blev sat væk, de første poser nedfaldent løv blev revet sammen – så kan ‘BB8’ vores græsrobot også bedre arbejde. Visne stauder som Hosta, visse bregner, Orkidéer, Cimicifuga (Sølvlys), Astilbe, Dicentra (Løjtnantshjerte) og mange flere er blevet klippet ned. Vores bunddækkende Tranebær er også blevet høstet.

På min vej rundt i haven glædede jeg mig over de blomstrende efterårs Krokus, de stadig mange små Cyclamenblomster (Alpevioler) og deres skønne vintergrønne blade. Tricyrtis (Tudselilje) og himmelblå krybende Ensianblomster. Mindre glædeligt blev det, da jeg ved en af vores terrasser opdagede at, en velformet og skøn R. williamsianum ‘Album’ plantet i 2005 var syg. En af de nederste grene havde rullet løvet helt sammen, indikerende at saftstrømmen i grenen var afbrudt. Helt ærligt – der har været en gren samme sted for et par uger siden. Den blev straks fjernet, og jeg har kigget til “patienten” meget hyppigt. Nu var det så den 2. gren. Inderst inde ved jeg godt, at det må være svamp, jeg ved også at planten næppe overlever. Den burde fjernes med det samme – men den er så smuk! Når en plante dør af phythophthora svampeangreb sker det ofte med nedvisning fra dag til dag. Så hurtigt er det ikke gået (endnu da), men med den nye større gren, er der nok ikke så meget håb. Jeg kan så undre mig over hvorfor, (måske skulle jeg spørge en ekspert)? Muligheden for stående vand omkring roden på toppen af en 1 m høj stensætning er ikke mulig. Drænet er absolut perfekt. Smitte er naturligvis mulig – i så fald langvejs fra, vi har ikke haft syge planter i årevis. Tørke- eller varmeskade fra sidste sommer tror jeg ikke på. Det ville have vist sig for længe siden.

williamsianum ‘Album’ med ny vissen gren. Hvis det er svamp overlever planten ikke.

Den afklippede gren er taget helt ved basis. Barken omkring grenen er nærmest løs ud for det brune område, som desværre må fortsætte ind i hovedstammen bag klippestedet. Jeg følger nu planten meget intenst, men er forberedt på, at den må væk. Inden der genplantes samme sted, skal spagnummen udskiftes.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Rhododendron sygdomme og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s