PIERIS JAPONICA – et medlem i lyngfamilien

Pieris japonica 'Debutante' har indtil 12 cm lange blomsterklaser. Billedet er fra sidste uge i marts.

Pieris japonica ‘Debutante’ har indtil 12 cm lange blomsterklaser. Billedet er fra sidste uge i marts.

Forårsblomstring i surbundsbedet.

Pieris japonica stammer som navnet siger fra Japan. I USA findes en anden art med navnet Pieris floribunda. Denne art har ikke vist den samme haveværdi, hvorfor det næsten udelukkende er Pieris japonica, og udvalgte krydsninger, som tilbydes.

Pieris japonica 'Flaming Silver' har hvidbroget løv og flot rød tilvækst. En dværgform med meget mindre blade, men ellers meget lign.hedder P.j. 'Little Heath'

Pieris japonica ‘Flaming Silver’ har hvidbroget løv og flot rød tilvækst. En dværgform med meget mindre blade, men ellers meget lign.hedder P.j. ‘Little Heath’

Pieris er stedsegrønne buske med tætte oprette grene.* Bladene er slanke og lidt læderagtige, i udspring ofte rødlige (særligt udvalgte kloner) og fra ganske små til en 8-10 cm lange. Blomsterknopperne fremkommer om efteråret, og sidder i små, ofte meget lysegrønne klaselignende tætte grupper, for enden af grenene. I det tidlige forår udvikler knopperne sig som små krukkeagtige lyngblomster i store mængder og lange hængende slanke klaser. Pieris er velegnede til mindre og små haver. Der er dværglignende arter med helt små blade, som på 20 år bliver 50 cm høje. Andre arter/sorter kan blive l,5 m høje, og enkelte endnu højere.

Et mildt forår medfører blomstring allerede fra slut i februar og ind i både april og til tider maj. Herefter følger perioden med nyvæksten som kan være mere eller mindre rust/rød eller rosafarvet, alt efter sorten. Pieris er hårdføre planter uden særlige problemer. En vissen gren kan forekomme, men den skal blot fjernes, busken skyder let igen fra stammen. Pieris skal plantes som Rhododendron i en grov porøs spagnum. Bedst er det også i sol eller halvskygge, hvor i mod blomstringen bliver ret dårlig, hvis der plantes skyggefuldt. Den videre pasning er fuldstændig som Rhododendron, altså surbundsgødning og ingen udtørring. Alt i alt en meget nem og taknemlig plante, som kvitterer med blomster (creme, hvide, rosa eller røde, afhængig af hvilken sort der er valgt) i det meget tidlige forår, efterfulgt af en smuk nyvækst.

Pieris japonica ‘Katsura’ kan blomstre så tidligt som fra slut februar. Billedet er fra den 11. april. De hvide blomster har en kontrastrig kirsebærrød kanttegning. Der kan forekomme blomster i oktober.

Pieris japonica 'Minor' er meget langsom, nærmest dværgagtig i væksten. Den viste plante er 25 år gammel. Tilvæksten i juni er sart rosa.

Pieris japonica ‘Minor’ er meget langsom, nærmest dværgagtig i væksten. Den viste plante er 25 år gammel. Tilvæksten i juni er sart rosa.

Pieris japonica ‘White Cascade’ den 21. maj. Tilvæksten er begyndt samtidig med blomstringen. Planten kan blive over 2 meter høj – men det tager sin tid!

Pieris – forsk. sorter – herunder sorten ‘Red Mill’ som hele forsommeren står med mørkerøde blade. Gruppen er plantet under en Cornus kousa ‘Venus’. Billedet er fra den 12. juni.

Pieris japonica compacta. Billedet er fra den 25.4.98. På det tidspunkt havde planten været i haven i ca. 10 år. Nu er den godt en meter høj – og opstammet. Se billedet nedenfor til venstre.

Pieris japonica compacta har nået en anselig størrelse. Den blev opstammet i 2018

Pieris ‘Debutante’. Den blev plantet i 1985. I 2019 blev bedet genskabt med lave Rhododendron. Den over 2 m høje Pieris blev opstammet i april.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieris japonica ‘Red Mill’. Planten var blevet omkring 2 m høj. For 2 år siden blev den savet ned til under en meter. Se det lille billede til højre.

Pieris Red Mill som den ser ud efter den kraftige tilbageskæring 2 år forinden. Planten er fuldstændig harmonisk. Den skød overalt fra den tykke stamme, som var tilbage. Beskæringen fandt sted i det tidlige forår.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*I denne artikel er kun nævnt enkelte af de mange forskellige sorter som tilbydes. Der er planter med oprette klaser, nogle med store hængende rosa og røde blomsterklaser. Pieris kan anvendes overalt i surbundsbede, mellem sten, som kant eller større bunddække.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Andre træer og surbundsbuske, Artikler, Små surbundsplanter og tagget , . Bogmærk permalinket.

6 svar til PIERIS JAPONICA – et medlem i lyngfamilien

 1. Birgitta Kluver-Kristensen siger:

  Kan pieris japonica beskæres efter blomstring vores er 50 år gammel og er flot og kæmpestor er aldrig blevet beskåret. Mvh Birgit

 2. Birgitta Kluver-Kristensen siger:

  Kan pieris japonica beskæres efter blomstring vores er 50 år gammel og er flot og kæmpestor er aldrig blevet beskåret. Mvh Birgit kluver

 3. Pieris tåler beskæring. En meget kraftig beskæring ville jeg nok vente med til marts/april. En mindre beskæring kan sagtens foretages nu i juni/juli.

 4. ino siger:

  Kan man flytte en pieris (af ukendt alder, men 2,5 m høj, Forest Flame)?

 5. Undskyld det meget sene svar. Jeg vil ikke anse det for muligt at flytte så stor en plante. Sorten Forest Flame er en lille smule mere følsom end mange andre Pieris. Selv om det havde været en anden sort, ville jeg ikke prøve det. Ved afstikning af roden rundt om planten i god afstand fra stammen i det tidlige forår, kan man presse planten til at lave mange nye rødder i klumpens omkreds. Året efter kan man (måske med held) grave planten op. Rødderne i bunden af klumpen bliver hermed skåret over, så det er de “nye” rødder i klumpens yderside som skal tage over. Det er en proces som er lidt langvarig, og ikke altid lykkes lige godt.

 6. ino siger:

  Helt i orden; jeg har tid til at vente, og når Pieris’en nu synes at være ekstra følsom, vil jeg lade den stå hvor den står – desværre lidt skjult bag en vidunderlig smukt blomstrende rododendron. Hvad den første har i højden, har den anden i bredden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s