RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘LULLABY’ og ‘SASONADE’

Portræt af 2 yakushimanumhybrider – med fælles forældre

R. ‘Lullaby’ er en hårdfør R. yakushimanum hybrid. Den næsten mørkerøde knop udfolder sig til et fyrværkeri i orange, creme og rosa.

R. ‘Lullaby’: Det omfattende R. yakushimanum hybrid sortiment indeholder et stort overtal hvide, sart rosa eller lysere rosa sorter med større eller mindre ganetegninger. Meget sjældnere er de gule og gyldne nuancer.

Ikke helt ny på markedet, men stadig ikke så ofte udbudt, er R. yakushimanum ‘Lullaby’. En frembringelse fra den tyske planteskole Hans Hachmann. Holger Hachmann frembragte i 1993 en krydsning mellem R. yakushimanum ‘Fantastica’ (rosarød til sart rosa) og arten R. dichroanthum ssp. scyphocalyx (orangerød). Efter en lang forsøgsperiode blev den gavngivet i 2001 og markedsført i 2009. Mikset af de 2 planter har givet en hårdfør og ret kompakt plante. Størrelsen efter 10 år er ca. 70 cm høj og ganske lidt bredere.

Fra midten eller slutningen af maj åbner de røde knopper sig. Klaserne indeholder 5-10 tragtformede tofarvede blomster. Farven er orangegylden og laksrosa. Senere bleger de lidt af, uden at blive “livløse”. Nu er farven klar rosa og vanillegul. Det øverste kronblad har en svag rød plettegning

Løvet er smalt elliptisk matgrønt med en smule “filt” på oversiden og lidt mere på undersiden. Planten blev udmærket med sølv-certifikat på messen i Westerstede i 2014.

R. ‘Sasonade’: Fra samme krydsning, som Holger Hachmann foretog i 1993, er udvalgt en sort mere. Den blev navngivet året før i år 2000, men ligeledes markedsført i 2009. Resultatet er en lidt større plante end R. ‘Lullaby’. Som 10-årig ca. 70 cm høj men 90/100 cm bred. Løvet er mørkegrønt og halvblankt. Vækstformen kugleformet.

Blomstringen starter i begyndelsen eller midten af maj. Knopperne er røde/lyserøde, og der er 9-12 blomster i klaserne. Centrum af blomsterne er næsten 3-farvede, gul/orange og lyserød, mens kanterne indv. er laksrosa og udv. mere intensivt lyserøde med orange markeringer.

Begge planter hører hjemme i et solrigt surbundsbed. De smukke og lidt usædvanlige farver, skyldes arten dichroanthum ssp. scyphocalyx, som er fra dele af Yunnan og Burma. Hårdførheden på denne art kan diskuteres. Krydsningen med R. yakushimanum har derimod medført en hårdfør og kærkommen ny varietet i plantevalget, som kan klare udfordingerne når senfrosten driller.

R. ‘Sasonade’  fotograferet hos H. Hachmann juni 2009. Billedet er taget næsten ved slutningen af blomstringen. Det er en utrolig forvandling i farvespektret. Et par forsinkede røde knopper. vil skifte hele vejen gennem gul, orange og rosa, og efter nogle uger se ud som på billedet.

Planterne kan anskaffes hos Aldershvile Planteskole fra foråret 2020.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Creme Rhododendron, Gule og orange Rhododendron, Nyheder Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s