RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘GOLDEN MELODIE’

R. ‘Golden Melodie’ er en yakushimanum frøplante x R. ‘Manderley’ x R. ‘Albatros’, fra det tyske firma Stöckmann i 1977, men stadig ret sjælden. De lakse/pinkfarvede knopper åbner sig til vidtåbne lysegule blomster med indv. gyldengrønlig ganetegning. Kompakt tæt plante med stor haveværdi.

Portræt af en hybrid

For længe siden – i 1977 – foretog den tyske planteproducent Ernst Stöckmann nær Westerstede en krydsning, som nok kan kaldes for en af de lidt mere indviklede. Han anvendte som moderplante en frøplante af R. degronianum ssp. yakushimanum (i daglig tale R. yakushimanum). Partneren blev en hybrid mellem R. ‘Manderlay’ x R. ‘Albatros’. Bag de 2 sidstnævnte er der en lang række krydsninger mellem både arter og hybrider. Hvorfor han valgte netop denne sammensætning, har jeg ikke fået oplyst – men resultatet er godt. Planten blev markedsført i 1995 med mange rosende beskrivelser.

I gruppen af R. yakushimanum hybrider hører denne til blandt de noget større planter. På 10 år er den ca. 120 cm høj og 180 cm bred. Væksten er tæt, bred og rund. Arvet fra en eller flere af forfædrene, er det meget smukke løv. Farven er lysere grøn, bladene elliptiske, slanke og ca. 160 x 55 mm. Mellem andre Rhododendron’s bladformer og farver gør den sig rigtig godt. Hårdførheden er særdeles god. “Rhododendronguruen” Kenneth Cox fra Scotland udtaler sig rosende om sorten.

Nu var jeg lige ved at glemme blomsterne! De 9-14 knopper i hver klase er laksefarvede i udspring. Selve blomsten er åben tragtformet, cremegul og lidt kruset i kanterne. Indv. er blomsterne mørkere, til dels grønlige i selve tragten. Ydersiden af blomsten er kendetegnet ved en ekstra række mindre creme/rosafarvede kronblade. De enkelte blomster er hele 8-9 cm i diameter. Blomstringen finder sted fra ultimo maj og ind i juni.

Giv planten en solrig placering i forkanten, eller mellem større Rhododendron. Måske flere plantet som en lille hæk! Den er også velegnet som solitær plante.

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Creme Rhododendron, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s