RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘ASTRID’

Portræt af en hybrid

R. yakushimanum ‘Astrid’ er et godt bud på en lidt større yakushimanum hybrid.  Selv i fuld sol er den yderst farvestabil. Hvor pladsen er tilstede, er den velegnet som uklippet hæk.

I juni 1989 var jeg som så ofte før på besøg hos Hachmann nær Hamburg. Når jeg husker dette besøg særlig tydeligt, skyldes det, at Hans Hachmann denne dag tog sig tiden at vise mig rundt i det, som også dengang, var en imponerende udstillingshave. På et tidspunkt stoppede han og fremhævede en bestemt plante. Det var Rhododendron yakushimanum ‘Astrid’. Han mente, og ikke uden grund, at den var den bedste rigtig røde yakushimanum hybrid. Mit kendskab til rigtig røde yak’er, kunne ligge på et meget lille sted (der var næppe andre rigtig røde), så jeg fotograferede begejstret den ikke særlig store plante med de store tætte røde blomsterklaser. Et par år efter i 1991 blev planten rosende omtalt i forskellige Rhododendron tidsskrifter, og  samtidig udbudt til salg via planteskolens katalog.

Det hele startede i 1976 hvor Hachmann krydsede R. yakushimanum hybrid ‘Fantastica’ med R. ‘Feuerschein’. Blandt forfædrene var bl.a. R ‘Mars’ på begge sider, og fra ‘Feuerschein’ ligeledes R. ‘Nova Zembla’.

De store mørkerøde knopper udvikler slut i maj eller primo juni en klase med indtil 21 blomster. Farven er klar renrød, men lysner op til næsten hvid inderst i ganen. De øverste kronblade har ganske små mørkerøde plettegninger. Både støvdragere og griffel er røde. I modsætning til mange rhododendronblomster falmer ‘Astrid’ næsten ikke.

R. yakushimanum ‘Astrid’ som del af uklippet rhododendronhæk.

Løvet er mørkegrønt og næsten blankt med ganske små hår langs midterribben. Selve væksten er kompakt og rund, næsten en halv gang så bred som høj. Jeg husker Hans Hachmann fortalte, at planten ville forblive meget kompakt, og næppe en meter høj. Som årene er gået, viser det sig, at den bliver en hel del større. Jeg fik igen i sommeren 2019 en guidet tur af sønnen Holger Hachmann. Her standsede vi også ved ‘Astrid’. Det er den samme plante som dengang. Nu, 30 år efter, er den ca. 220 cm høj og mere end 300 cm bred! I sin beskrivelse i dag, angiver Hachmann størrelsen efter 10 år til at være 100 cm høj og 140 cm bred. ‘Astrid’ er dermed en yakushimanum hybrid med noget større vækstpotentiale end “yakushimanum-gruppen” normalt forventes at have. Positivt er det, at den gamle plante stadig er meget tæt og uhyre rigtblomstrende. I Hachmann’s udstilling står den mod landevejen, helt åbent for vind og vejr. Her hjemme har jeg været medvirkende til brugen af ‘Astrid’ i flere haver. Flere har jeg set vokse op – og de har alle været flotte planter. Jeg kan anbefale at bruge netop denne yakushimanum hybrid som hæk, f.eks syd- eller vestvendt. Den får en rimelig størrelse, er tæt og kan tåle en udsat placering. Husk blot på, at den bliver bred, så indregn det ved plantningen.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘ASTRID’

  1. Jeg har Rh. Tina Heinje, den er også fint rød og falmer hurtigt til lys. Fordelen ved den er, at den ikke bliver så høj, men den er også bred.
    Hilsen Lisbeth

  2. Kære Lisbeth! R.yak. Tina Heinje bliver ikke så voldsom, men den er slet ikke så rød som Astrid, især ikke efter længere tids blomstring. Astrid holder farven. Det store billede viser en plante på vej ind i 3. blomstringsuge. Yak. Bohlken’s Roter Stern viser sig at være mere kompakt end Astrid, og lige så farvestabil. Venlig hilsen. Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s