RHODODENDRON ‘SIRIKIT’

Portræt af en hybrid

Rhododendron ‘Sirikit’ udstråler trods blomsternes størrelse en vis sarthed.

Jeg var så heldig i 2018 at få en helt ny – eller snarere gammel – japansk Azalea i haven. I de par år som er gået, har den været til stadig glæde, og nu i 2020 bliver planten introduceret i Danmark

Planten stammer fra en ikke særlig kendt tysk plantemand ved navn Urban Schumacher. Efter en ansættelse hos den berømte tyske gartner Georg Arends, slog Schumacher sig ned med en lille planteskole, hvor han primært beskæftigede sig med krydsningen af japanske Azalea. Han døde i 1980. Rhododendron ‘Sirikit’ er nu kommet med i Hachmann’s omfattende program.

Blomsterne er store, op til 50 mm i Ø. De sidder enkeltvis eller 2-3 sammen, og er dobbelte på en “enkel måde”! Det skal forståes således, at de er meget åbne i udspring, og således ikke ødelægges af nattefugt eller regn. Farven er smuk sartrosa, med et svagt lilla skær, til tonet hvid mod afblomstringen. Mon navnet henviser til den tidligere Thailandske dronning?

Fra Schumacher findes ingen optegnelser om oprindelsen af ‘Sirikit’. Hos os har vi plantet den på et meget solrigt sted i haven. Løvet holder sig godt over vinteren. Det er friskgrønt, blankt og rundligt og 2-3 cm langt. Den årlige tilvækst er 8-10 cm. Efter et par sæsoner hos os, forventer jeg  at planten bliver omkring 70/80 cm høj og lidt bredere i løbet af 10 år (uden garanti!).

Rhododendron ‘Sirikit’ kan anskaffes hos Aldershvile Planteskole fra foråret 2020.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Japanske Azalea, Nyheder Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s