RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘POLARIS’

Portræt af en hybrid

R. yakushimanum i udspring. Knopperne er en flot kontrast til de udsprungne blomster.

 

En af de mange meget hårdføre hybrider med afstamning fra R. yakushimanum er ‘Polaris’ (Syn. ‘Hachmann’s Polaris’). Allerede i 1978 havde Hans Hachmann et produkt, som skulle vise sig at løbe med guldmedaljen i Basel 2 år senere.

Forældrene er R. yakushimanum ‘Koichiro Wada’ som blev krydset med R. ‘Omega’. Sidstnævnte var et R. catawbiense produkt fra Seidel’s planteskole nær Dresden i 1904. Begge forældrene’s hårdførhed ligger til grund for, at ‘Polaris’ er testet til mere end -26 grader. (Måske næppe noget der har betydning i dag!).

R. ‘Polaris’ er allerede som ung plante meget kompakt og tæt i væksten. I begyndelsen næsten kuglerund, senere mere bred, men stadig med den tætte vækst. Efter 10 år er den ca. 90 cm høj  x 120 cm bred. Løvet (ca. 12 x 5 cm) er smukt mørkegrønt og halvblankt,  på undersiden lettere behåret.

Blomstringen finder sted fra midten af maj og fortsætter ind i juni. Knopperne er utrolig smukke i opbygningen og med deres rosarøde klare farve en meget smuk kontrast til de allerede udsprungne blomster. Der er 15-18 rubinrosa blomster i hver klase, indv. lysere rosa og med en svag gyldenbrun tegning.

R. ‘Polaris’ kan plantes i fuld sol, hvor planten bliver tættest, men også med godt resultat i lys skygge. Jeg kender planter som står helt tæt ved havet – og de stortrives!

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s