RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘ERNEST INMAN’ og YAKUSHIMANUM ‘CAROLINE ALLBROOK’

Portræt af 2 “søster-hybrider”

R. yakushimanum ‘Ernest Inman’. Farvespillet mellem knopperne i udspring, og de udsprungne meget lyse blomster, med en svag lavendelrosa kruset kant. er meget smukt.

2 af de rigtig gode yakushimanum hybrider, i det meget omfattende sortiment, nedstammer fra  den engelske planteskole Hydon Nurseries, Godalming i Surrey, hvor de i 1974 blev registreret, og året efter bragt på markedet. Producenten bag var A. F. George i 1963. Krydset består af den meget hårdføre vildart yakushimanum FCC (degronianum Ssp. yakushimanum), samt den gamle engelske hybrid ‘Purple Splendour’. Ud af de sikkert mangeartede frøplanter var der 2 udvalgte:

‘Ernest Inman’ er i knop dyb rosalilla og senere i forløbet sart rosa til næsten hvid, med en meget markant rødlig til orangegul ganetegning. Kronbladene er stærkt krusede. Blomstringen begynder slut i maj og rækker ind til midten af juni. Der kan være  helt op til 20 enkelte blomster i den store blomsterstand.

‘Caroline Allbrook’  er naturligvis ikke så langt fra sin “søster”. Blomsterne er  mørk lavendelrosa i udspring, men skifter hurtigt til sart lavendel langs de krusede kanter og er helt hvide mod ganen, hvor der en en spinkel gulbrun plettegning. Ligeledes her kan der være  mellem 11 og helt op til 20 enkelte blomster i blomsterstanden, som pryder planten fra ultimo maj og hen mod midten af juni.

‘Caroline Allbrook’ er i mine øjne en af de rigtig gode yakushimanum hybrider, da den afviger lidt fra de mange hvide, sart rosa og rosa, som findes i netop det sortiment.

Fælles træk: Det forholdsvis stive løv er blankt, mørkegrønt, læderagtigt og med en flot overside. Planterne bliver på 10 år knap 1 m høje og lidt bredere (Jeg kender en beplantning som er 22 år gammel – planterne er ca. 140 cm høje, og vokset sammen til et meget tæt busket). Begge egner sig bedst til en plads i solen, ved havens terrasse eller indgangsparti. Plant den nogle stykker sammen, eller mellem andre violette eller hvide Rhododendron. De er meget hårdføre.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron, Violette Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘ERNEST INMAN’ og YAKUSHIMANUM ‘CAROLINE ALLBROOK’

  1. Viveka Bohn siger:

    Kan man kunna köpa ‘Caroline Allbrook’ på Aldershvile planteskole?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s