RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘MARRAKESCH’

Portræt af en hybrid

R. yakushimanum ‘Marrakesch’ fotograferet på en hel lys nordside i en villahave. Her springer den lidt senere ud, og holder de dybe farver lidt længere. I virkeligheden er der knap så meget rødt i blomsterne, mere dæmpet! Jeg kan ikke ramme det bedre!

Denne R. yakushimanum hybrid’s navn passer, som jeg husker det, rigtig godt til farverne på husene omkring den berømte plads i Marrakesch.  De mørke til laksrøde knopper springer ud med rødbrun gane i de orange/cremegule blomster. I forløbet af blomstringen ændres farven til lys creme, og sart rosa. Blomstringen starter medio maj, og holder til lidt ind i juni.

Ophav til ‘Marrakesch’ er Ernst Adolf Stöckmann fra planteskolen af samme navn i Westerstede i Ammerland vest for Bremen. Det er en gammel krydsning foretaget mellem en R. yakushimanum degronianum ssp. yakushimanum frøplante og (R. ‘Manderlay’ x R. ‘Albatross’) fra 1977. Planten har været handlet siden 1993. ‘Marrakesch’ har sidenhen været anvendt i mange krydsninger.

Væksten er meget kompakt og bred. På 10 år bliver den omkring 60 cm høj og 110 cm bred. Den er således meget velegnet i forkanten af surbundsbedet, på terrasser eller ved husets indgang. Dens ret lyse løv giver også en god kontrast med det oftest mørkere løv på storbladede Rhododendron. Gode naboplanter med småt løv er bl.a. ‘Princess Anne’, Keiskei ‘June Bee’ og Keiskei ‘Wee Bee’ med deres sarte rosa, creme eller sartgule blomster. De fleste R. yakushimanum hybrider er meget glade for sol. Det er ‘Marrakesch’ også, men den udvikler sig også godt i halvskygge.

Efter flere forespørgsler er planten igen lager fra april 2020 på Aldershvile Planteskole.

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s