
Rhododendron groenlandicum ‘compactum’ plantet helt solåbent i alpint stenbed ved havebassin.
Portræt af en art
LEDUM er en del af den store ‘Lyngfamilie’. Den har indtil for nylig haft sit eget navn, og været en art i lyngfamilien – men, botanikere har fastslået at den genetisk hører mere hjemme blandt Rhododendron, hvorfor navnet “Ledum” for en del år siden blev ændret til “Rhododendron ” – med den konsekvens, at “Ledum-familien” botanisk set ikke eksisterer mere. For interessens skyld har jeg forsøgt, at finde ud af hvornår det officielle navneskift blev vedtaget. Det er ikke lykkedes. Jeg ved det er en del år siden, men det til trods, bliver planter fra “Ledum-slægten” stadig tilbudt fra både producenter og havecentre med det gamle navn!
Rhododendron groenlandicum er hjemmehørende i det vestlige Grønland, nordlige Nordamerika samt i de nordlige dele af Sibirien. Den hårdføre plante har været anvendt som haveplante siden slutningen af 1700-tallet. Det anvendte danske navn er Grønlandsk Post, hvilket kan henføres til det tyske ord Porst (som kommer fra pors = porse). Navnet Labrador-te er også brugt. Det henviser til indianernes brug af plantens løv til tefremstilling. Rhododendron groenlandicum er en stedsegrøn dværgbusk med mange oprette grene og små mørkegrønne “riflede” blade, 1,5 cm brede x 3-5 cm lange, med rustbrun filtbelagt bagside. Hvis man gnider på bladene udløses en kraftig aromatisk, nærmest terpentinagtig duft fra den giftige* æteriske olie, som planten indeholder. I egne af Amerika hvor der har levet indianere, har Ledum været brugt til te, nærmest som et mildt narkotisk middel. Jeg har engang læst – jeg husker ikke hvor – at indianerkvinder indtog bladudtræk nogle gange lige inden en fødsel! *Bladene indbyder ikke til at spise dem. Forgiftning vil kun forekomme ved store indtagelser. Allerede hen på efteråret ses de store næsten runde rødlige blomsterknopper, som i juni springer ud med mange helt hvide blomster i halvskærme for enden af forrige års skud. Rhododendron groenlandicum skal ud i lyset – der blomstrer den bedst. Brug den mellem andre dværgrhododendron, sammen med Erica og Callluna (lyng), Gaultheria (Bjergte) og mellem Kalmia. Vi har en plante som vokser imellem Dryas (Rypelyng), hvis ranker sniger sig ind i bunden af planten. Iøvrigt passes den som havens øvrige Rhododendron. Rhododendron groenlandicum compactum er på alle måder lidt mindre i væksten. Det gælder løv, blomsterstande og højden. Ca. 40-50 cm høj. Begge arter er særdeles hårdføre og sygdomsfri haveplanter.

R. neoglandulosum
Rhododendron neoglandulosum
Ved sammenlægningen af LEDUM med Rhododendron, opstod et mindre problem – man havde allerede en plante med navnet glandulosum. Botanikere er nu ikke tabt af en vogn, så det nye navn blev Rhododendron neoglandulosum. Denne art har hjemme i Montana, Columbia og dele af Canada. Planten vokser lidt mere opret, Blomsterstanden er mere slank, mindre kugleformet, og løvet er uden brunligt indument på bagsiden, som i stedet er blågrøn. Det er iøvrigt tyndere og lysere grønt. Den plantes mellem lavere Rhododendron, i lyngpartier, i stenbedet – gerne ved en dekorativ stor sten i solen, men også i halvskygge. Jeg må tilstå jeg ikke ved om denne art udbydes i almindelig handel. Jeg har haft den i mange år i haven, hvor den er dekorativ mellem japanske Azalea med sine slanke oprette grene og blomstring i juni/juli. Den er nem at stikke, og vokser hurtigt til.
Ledum palustre (Rhododendron tomentosum) – Mosepost. Vokser udbredt i Sverige og Finland, men kun få steder i Norge og i Nordjylland. Jeg har haft planten, men fandt den ikke haveegnet.