RHODODENDRON ‘PINK FOR HELP’

R. ‘Pink For Help’ plantet på en solåben plads forrest i et bed for 2 år siden. Opstammet t.h. står en Rh. ‘Rosebud’, og t.v. ses de hvide blomster på Rh. kiusianum ‘Album’. Foto 22. maj.

Portræt af en hybrid

Sortimentet med Japanske Azalea har aldrig været lille, og nu melder en ny sig på banen. Den er fremstillet (krydset) af Bernd Wickhorst, overgartner hos firmaet H. Hachmann i Tyskland. Allerede i 2004 krydsede han Rh. ‘Peppina’ med Rh. ‘Maischnee’. Først i 2017 blev planten nævnt første gang i firmaets katalog. Undervejs havde den naturligvis været afprøvet for både vækstform, blomsterkvalitet, hårdførhed, løvets vinterstabilitet og flere andre parametre som er i spil, inden en ny plante bringes til salg. Undervejs havde den været navngivet ‘Wintergreen’ og ‘Hachpink’. Slutnavnet ‘Pink for Help’ kan virke lidt specielt, men skyldes at producenten faktisk giver en Euro pr. solgt plante til børn i nød.

Knopperne er i udspring dyb rosa til rødlige, mens blomsterne er lysende rosa med en lille men kraftig mørkerød plettegning inderst i ganen. De enkelte blomster er mellem 5 og 7 cm i diameter, let krusede og siddende parvist eller 4 sammen forenden af grenene. Afhængig af vejr og varme, samt placering i haven, finder blomstringen sted fra sidste halvdel af maj og ind i juni.

I løbet af 10 år bliver ‘Pink for Help’ omkring 50 cm høj og 80 cm bred. De ældste planter hos producenten er kun omkring 30 cm høje, hvilket kunne tyde på, at planten efter en årrække vokser mest i bredden. Løvet er halvblankt og omkring 3×6 cm. Planten holder sig pæn grøn vinteren igennem. Selve væksten er tæt og for ældre planter kompakt. Hos os er den plantet i et helt solåbent bed, vendt mod øst. Jeg er sikker på, at en plads uden skygge, men nord eller øst for huset, vil være velegnet, men give en senere blomstring i juni.

Der er også mode i planter. Gennem flere år er de nyeste Japanske Azalea meget storblomstrede, blandt disse skal nævnes: ‘Sirikit’ – ‘Big Point’ – ‘La Ola’ – Feenkissen’ – og ‘Fritzie’ . Tilsvarende store blomster finder man i Rh. nakahare hybriderne som ‘Wombat’ og ‘Chippewa’ m.fl. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Japanske Azalea, Pink Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON ‘PINK FOR HELP’

 1. Julie Folting siger:

  Kære Niels
  Tusind tak god inspiration:-) Hvilken en rhododendron med hvide/sart lyserøde blomster, kan du særligt anbefale, hvis den skal begå sig godt indenfor særligt vinterhårdfør/placering i fuld sol, lang blomstringstid og opret vækst?

  Mange tusind tak – og jeg glæder mig til at følge din side fremadrettet.
  Bedste hilsner
  Julie

 2. Kære Julie! Blandt dine krav er bl.a. langs blomstringstid. Den er næsten ens for alle hybrider, 2-3 uger. Højden varierer naturligvis meget. Det er sjældent planterne er højere end bredde. Jeg giver dig nogle navne, så du kan søge oplysninger på min blog, eller andre steder på nettet. Der er mange tusinde hybrider, derfor kan du ikke finde alt hos mig, og mit valgt går ofte på, hvor almindelig planten er, idet de mest almindelige jo har beskrivelser alle vegne. Kig på: Brigitte, catawbiense Album eller c. album novum. Dagmar, Dufthecke, Furnivall’s daughter, Herbstsfreude, Lady annette de trafford, onkel dines, pink purple dream. Er de for høje efter 10 år, så må du se under yakushimanum og hybrider- God jagt, Niels
  PS du kan også på bloggen søger under hvide eller rosa rhododendron.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s