RHODODENDRON YEDOENSE var. POUKHANENSE

R. yedoense var. poukhanense

Portræt af en art

Navnet henviser til “Mt. Poukhan” i Korea. Her i de centrale og sydlige dele af Korea, på de omliggende øer og i Tsushima i Japan, i  0-1100 m højde vokser den lille busk med de smukke blomster. I naturen kan den blive indtil 2 m høj, men oftest er den betydeligt lavere, og mere udbredt end høj.

Blomsterne er ca. 5 cm i diameter. De sidder 2-3 sammen for enden af kvistene i maj måned. Farven kan variere en del, fra helt sart lilla, sjælden hvide, til dyb lilla, men altid med de klare priktegninger på det øverste kronblad. Billedet viser den typiske kulturplante, og den blomsterrigdom som er typisk for arten. Der er en ganske svag behagelig duft.

R. yedoense var. poukhanense er en af de mest hårdføre Rhododendronarter. Alligevel er den ikke helt stedsegrøn hos os – kun i meget milde vintre, men den tåler hårde frostgrader og kvitterer med sine skønne blomster. I naturen vokser den mest på solrige steder, men i haven kan den anvendes med succes både i sol og relativ meget skygge. Grundet hårdførheden, har den gennem tiden været brugt til forædling af mindre hårdføre Azalea hybrider. Vi har en efterhånden noget ældre plante (15 år), som faktisk ikke ser solen. Den blomstrer slut i maj og ind i juni. Nu er den 90 cm høj x 150 cm bred. Det sker at jeg klipper den lidt efter blomstringen, dog med behørigt hensyn, for at bevare plantens egen facon, som er som en “paddehat”. Den kan med succes anvendes på toppen i et stenbed i fuld sol, sammen med en større sten i et lille japansk anlæg, eller som hos os, hvor den udfylder en lidt vanskelig plads i skyggen under en opstammet stor Rhododendron.

Navneændring (som vist ikke helt er slået igennem) til kun at hedde R. poukhanense. En beslægtet plante fra “Yedo” (Tokyo) i Japan hedder således i dag R. yedoense. Den har fyldte blomster. Jeg er ikke bekendt med om den findes i kultur.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s