RHODODENDRON ALBRECHTII (syn. Albrecht’s Azalea)

R. albrechtii fotograferet i haven den 30. april 2013- Blomster og løvspring er ofte på samme tid.

Portræt af en art.

Navnet henviser til Dr. Albrecht, som i 1860-erne fandt planten, mens han arbejdede for det russiske konsulat i Hokkaido/Japan. Udbredelsen dækker dele af Honshu og Hokkaido, hvor planten forekommer i subalpine områder indtil 1000 m højde. Det kom dog til at vare mange år, inden planten blev kendt i havekredse.

Københavns universitet, Arboretet i Hørsholm skriver: Den var fortsat ukendt i kultur i den vestlige del af verden indtil 1914, hvor Arnold Arboret i USA distribuerede frø indsamlet af E.H. Wilson. Ikke desto mindre, var arten stadigvæk sjælden i Europa i de næste 25 år.                                                                                                                                    Jeg håber for tilgivelse af “lånet” af denne tekst. De har iøvrigt en gruppe planter, som det absolut er værd at besøge, når de blomstrer i formentlig april!

Blomstringen er ret tidlig på sæsonen, og som altid vejrafhængig. Det milde forår (manglende vinter) i år 2020, vil uden tvivl betyde en tidlig blomstring, måske allerede primo april. Som det ses på billedet kommer blomsterne samtidig med, eller lidt før løvspring. Der er indtil 5 vidtåbne rosa blomster med en diameter på ca. 4 cm i hver blomsterstand. Farven er variabel fra lysere rosa til mørk rosa.

Løvet er sart grønt, bronzetonet i udspring. Senere friskgrønt, og til efteråret flot lysegult. Bladene sidder for det meste 5 sammen for enden af hvert skud. De enkelte blade, som er ægformede, men modsat rettede, sidder i en cirkel med spidsen indad mod centrum som i et hjul. Denne særlige bladstilling gør planten endnu mere attraktiv. Selve væksten er spinkel, opret og let. På 10 år er den omkring 80-100 cm høj og bred – meget velegnet i nutidens mindre haver,

R. albrechtii er  ikke almindelig i danske haver – faktisk er den næsten kun at finde i samlerhaver. Det er stor synd. De smukke blomster, den beskedne vækst og det særegne løv med den skønne høstfarve, burde gøre den selvskreven i ethvert surbundsbed. Den kan plantes både i sol og halvskygge.

R. albrechtii produceres i Danmark, og er lager hos Aldershvile Planteskole i Bagsværd.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Pink Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s