EN HAVE I EVIG FORANDRING – 1970-2020 – DEL 3 som handler om vores første store Rhododendronbed.

50 ÅR MED JORD UNDER NEGLENE  – HAVEN MOD VEST

Her hvor stien drejer til højre, eller fortsætter ligeud, forlader vi stenbedshaven ved huset sydgavl, og kommer ind i selve HAVEN – Med de ord, sluttede jeg del 2, i fortællingen om vores haves udvikling siden 1970. Nu går vi videre frem “inde i selve haven”. Billedet er fra maj 2017.

2017, panorama fra stenbedshaven set mod vest og selve haven.

Når vi kommer gående fra stenbedshaven ved huset sydgavl, kan vi dreje om hjørnet til højre langs det store alpebed med en ret god samling alpine planter fra store dele af verdens bjerge. Til venstre ligger vores første rigtige Rhododendronbed med store høje opstammede Rhododendron, bregner og Hosta i bedets bageste og skyggede del, og dværgrhododendron samt Japanske Azalea mellem større granitsten i forkanten. Det er det gamle staudebed (nr.20 i planens højre side)

Dette er en lidt ældre haveplan, men næsten up-to-date. De største forandringer gennem årene er i området øst for huset. Oprindeligt kunne vi køre fra fra den nuværende carport og helt frem til drivhuset. Voldsomt spild af haveplads! Den store del af haven, husets vestside, har naturligvis også undergået forandringer. De består mest i at ændre lidt på bedenes form, og nedskalering af græsplænen. I dag har vi valgt, at beholde plænens størrelse, selv om der nok kunne bruges endnu mere bedplads til for store, eller nye planter. Græsplænen er med til at få havens udtryk til at virke “rolig”. Bednumrene på kortet kan virke ulogiske, men er opstået over tid, samtidig med havens udvikling.

1971. Haven set fra terrassen mod syd. I baggrunden nyt byggeri på den anden side af Gyvelvej. Foran terrassen vokser græsset dårligt grundet traktose. Rosenbedet langs vestfacaden var en begynderfejl. (Det er det ideelle sted for lus og svampesygdomme).For enden af huset ses carporten, og i dens forlængelse staudebedet langs sydskellet.Staudebedet langs naboen mod syd, blev etableret allerede i 1971, som en forlængelse af carporten og redskabsskuret, som dengang var placeret hvor stenbedshaven er i dag. Efter tilbygningen i 1978 forblev bedet, med nogle tilpasninger til stenbedshaven, på samme sted.

I 1986 havde vi et pladsproblem til nogle store Rhododendron. Staudebedet blev ofret! Det blev afløst af et højbed til rhododendron bygget i sten og tørveblokke (klyner). Langs bagkanten mod klynerne blev de store Rhodo’er plantet. Fra klynerne mod hækken (senere et raftehegn) er der en smal “grøft”. I denne ligger hovedslangen til vandingsanlægget. Samtidig var hækken/hegnet fri fra bedets ca. 40 cm forhøjelse. Mod havestien foran i bedet blev der bygget små “rum” til dværgrhododendron og andre små surbundsplanter. Bedet er uændret i dag!

2005, 1. juni. Vi vender os lige om og ser mod “stenbedshaven” ved husets sydgavl – der vi kom fra. Rhododendron i alle størrelser fylder bedet (ovenfor) fuldstændigt. Vedligehold er der næsten ikke.

(Foto ovenfor): Bedet t.v. for havegangen er bed 4 på planen. Vi kalder det faktisk for “Ø-bedet”, fordi det  ligger som en “ø” mellem havegangen og græsplænen. Bedet blev lavet marts 1976. De første år var det beplantet med tørketålende græsser, Hebearter fra New Zealand og forskellige dværg stedsegrønne hvor imellem  en andemor udrugede et kuld ællinger. Vi, og børnene fulgte meget med, og alt var parat – selv om natten – til at bære dem til nærmeste sø, når alle æggene var ud- klæggede. Alligevel kom ræven os i forkøbet, og den stakkels andemor søgte i dagevis efter sine ællinger.                                                    (Foto t.v.): i 1978 plantede vi en Gingko biloba (Tempeltræ) i midten af “Ø-bedet”. De lysegrønne smukke blade i udspring, og rengule blade om efteråret, nød vi i mange år. Men træet blev for stort. En virkelig dygtig træbeskærer, beskar det nogle gange, men en dag måtte vi erkende, at træet både skyggede for meget på huset, og på bedet nedenunder. 

Selve “Ø-bedet” blev i 1981 lavet om til et          rigtigt stenbed, fyldt med større granitsten, med en lav “langsgående højderyg”, som gjorde det muligt at plante små alpine planter på den sydvendte side, i gruset og lettere kalkholdig jord, og på den nordvendte side,  små surbunds-planter i spagnum. Det fungerede fint i mange år, indtil der blev så meget skygge, at alle planterne mistrivedes. Helt galt blev det, når de tykke læderagtige blade dækkede de små planter efter løvfald, kulden bed i fingrene, når bladene skulle fjernes. Af biledet fremgår det tydeligt, at træet var for stort. (Foto t.v. fra 20/7 2006). 

Nu vender vi os igen mod vest (foto ovenfor fra 2019, 28. maj). Vi ser det sydvestlige hjørne af haven. For enden af stien har vi en dejlig terrasse. I 1979 var der en sandkasse til børnene. Nu kalder vi den “Niels’ bodega”. På meget varme eftermiddage, eller ved gæstebud til en drink før middagen, er der tilpas skygge, og en mere tålelig temperatur, end under markisen på hovedterrassen. På det store billede ses de gamle opstammede Rhododendron. Det er naturligvis de planter, som ses på billedet fra 1. juni 2005, og som rykkede ind i det gamle staudebed i 1986! De 4,5 m høje.

2019, den 28.5.  – sydvesthjørnets terrasse (“Niels’ Bodega”) som den ser ud i dag. Sammenlignet med det lille billede med sandkassen, ses en tydelig forandring. Nabogrunden ligger en del højere, derfor den næsten 1 m høje stensætning i forkanten af det stadig lidt skrånende bed, som er nr. 17 på oversigten. Den store lyse blålilla R. er ‘Blue Peter’. Bag ved t.h. den mørkere R. ‘Peter Alan’. Foran står 2 rosa løvfældende: R. ‘Fanny’ og R. arborescens. Ved stenkanten er der den røde R. ‘Sophie Scholl’ og helt t.h. en R. williamsianum ‘Album’. På bordet en R. russatum som bonsai.

1983: Høje “Elefantgræsser” tog indsynet til “legepladsen”.

De dekorative stor græsser dannede også en dejlig tunnel at lege i. Her set over græsplænen mod husets terrasse.

1988: Sandkassen blev nedlagt. Græsserne blev erstattet med et lille surbundsbed. Stien løber mellem dert nye bed og bed 4.

1986, den 26. maj rykkede et helt filmhold ind. På græsplænen blev opbygget en “kladde” til et surbundsbed. Den kendte havekonsulent Hans Pedersen indtalte filmen, som var bestilt af organisationen Danske Havecentre.

Det var første del af fortællingen om vores haverum. I den følgende del vil jeg bl.a. fortælle om havens ikoniske Rhododendron ‘Onkel Dines’.

I del 4 kan du læse om selve haverummet, og historien om de 2 ikoniske Rhododendron ‘Onkel Dines’: En have i evig forandring 1970-2020 del 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Haveportrætter, Inspiration, Rhododendron og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til EN HAVE I EVIG FORANDRING – 1970-2020 – DEL 3 som handler om vores første store Rhododendronbed.

  1. Marie siger:

    Jeres have er tydeligvis hjemsøgt af noget invasivt, nemlig surbundsbede:-} Spøg til side – det er spændende at læse om, hvordan haven har udviklet sig sammen med jer som familie, og hvordan jeres interesser kommer til at præge den mere og mere.

  2. tove secher siger:

    Kære Niels Ja, jeres have er vel nok smuk, et flot arbejde der er lagt hos jer. Nu handler det om at nyde og slide mindre kh Tove Ørholm

    Sendt fra min iPad

    > Den 31. okt. 2020 kl. 13.59 skrev AT HAVE EN HAVE : > > >

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s