EN HAVE I EVIG FORANDRING – 1970-2020 – DEL 4 som handler om haverummet.

50 ÅR MED JORD UNDER NEGLENE – “HAVERUMMET”

“Haverummet”er i vores opfattelse den største del af haven. Det “store rum” med græsplænen, bedene som omfavner plænen, og de bede der som “skær i fjorden”, forvilder sig ind i den grønne rolige flade, som får beskueren til at finde ro for blikket.

Vestsiden som den så ud den 15. maj 1970

Men tilbage til maj 1970: Ved husets vestside ligger den største del af vores grund. Når man ser billedet med den nyrevne jord, de meget små nyplantede ‘Liguster’ hækplanter, og de 3 – dengang næsten obligatoriske ‘Picea omorika’ grantræer – er det næsten ufatteligt, at efterfølgende foto er fra den samme have.

2019. Næsten samme optagestandpunkt som det lille foto ovenfor. Tidspunktet er en maj aften ved 19-tiden, lige inden haven fyldtes med besøgende. Der hænger et forklarende skilt i den ene ‘ Onkel Dines’ stamme med historien om de 2 store Rhododendron. (Se haveplan nederst på siden)

Dette foto fra juni 1978, viser hvor hurtigt planter vokser (når de får vand og gødning). Hækken er nået op i fuld størrelse, de 3 “Omorika” er blevet 5 m høje, og de øvrige træer fra 1971 – en Atlas Ceder, en Hængecypres og en Picea orientalis er vokset rigtig godt til, men de er også købt med en rimelig størrelse! Atlas cederen gik ud i de 3 hårde vintre 1986/87/88. Omorikagranerne blev først stammet op, senere fældet successivt. Senere kom turen til Picea orientalis og sidst blev hængecypressen fældet.

I havens nordvestvendte hjørne, mellem de 3 “Omorika”, i midten af billedet ovenfor, og Picea orientalis, som ses t.h. over naboens tag, blev der i 1976 lavet et Rhododendronbed . Jeg hentede gamle træstød ind i haven, opstammede grantræerne, og plantede Rhododendron, bregner, Primula, de første haveorkidéer, “Gudelilje”, “Tudselilje”, “Alpevioler” samt løg-planter og meget andet godt mellem tørveblokke og gamle rødder i det delvist hævede bed. (Selve hjørnet er bed 6).

1976 – Nordvesthjørnet og de dengang 3 “obligatoriske” Omorika graner som er blevet stammet lidt op. Indenunder opstod det første større surbundsbed i haven. Det er ofte blevt udvidet!

Nedenfor ses en del af bedet den 26.5. 1986 (10 år senere). Vi kunne kalde det “Speakers Corner”, for bænken blev anvendt af havearkitekt Hans Pedersen, da han indtalte teksten til en reklamefilm for “Bo Grønt-kæden” om Rhododendron og surbundsplanter. T.v. i bedet ses en ikke ret gammel Acer shirasawanum ‘Aureum’. T.h. bag bænken skimtes en Acer palmatum ‘Blodgood’. Begge planter er 4-5 m høje i 2020. De stedsegrønne træer er for længst fældet, og bambussen helt inde i hjørnet døde sin naturlige død. (Bed nr 6)

Der er 34 år mellem de 2 fotos (2020). Næsten midt i billedet ses stammerne til den røde Acer ‘Blodgood’. Den er ca. 4 m høj. Der er en blind gangsti ind i bedet t.h. for stammerne. Bedets forkant er hævet ca 25 cm. Bag den første række Rhododendron er bedet hævet yderligere med ca. 30-50 cm med klyner eller brosten. Flere af planterne har stået samme sted mere end 25 år. I første række er det R. keiskei hybrider og kloner af arten, samt japanske Azalea som ‘Fritzie’ (‘Feenkissen’), ‘Chippewa’, ‘Königstein’ og længere bagude vokser  ‘Rosebud’, ‘Sophie Scholl’, ‘Schneespiegel’,  ‘Wanna Bee’ og blandt de højeste er arter som R. strigillosum, R. Rex , concinnum og en velvoksen yakushimanum. Ind imellem er der plantet løvfældende R. prinophyllum, arborescens og viscosum, som dels blomstrer ret sent, og dels dufter. I bedet er der i alt 47 forskellige arter og sorter. En del af planterne klippes/studses lidt lige efter blomstring – så kan de stadig være der!

I løbet af havens historik har der været plantet – og fældet mange træer. Vi har haft 2 Cedrus atlantica ‘Glauca’ og 3 Picea omorika. Desuden Calocedrus decurrens ‘Aureovariegata’, Fagus silvatica  ‘Rotundifolia’, Chaemaecyparis law. Triomf von Boskoop’, Chamaecyparis nootkatensis ‘Pendula’, Metasequoia glyptostropoides, Thuja Smaragd, Gingko biloba ‘Fastigiata’, Picea orientalis, Nothofagus antartica, Sciadopitys verticillata og Prunus subhirtella ‘Hally Jolivette’ – ALLE har det været planter vi har glædet os meget over – men uden vores hårde valg, ville haven i dag være fuldstændig skygget og overgroet. Små haver som vores, kan IKKE “bære” mange eller store/større træer. Vi har valgt at fælde, inden der kom “ar” i haven. I dag er vores højeste træer de forskellige Acer, 5 m høje Rhododendron, Magnolia og Cornus kousa. Vi har således fældet og plantet nye træer mange gange igennem de 50 år. Et par af dem kan vi stadig savne, men de havde også stået her i dag, hvis ikke de var faldet i stormvejr. De 2 er “Sydbøgen” (Notofagus antartica) og “Parasolgran’en” (Sciadopitys verticillata), som når de når 7-8 m højde ikke står alt for fast på vindudsatte steder.

Rød Acer, Stentrug, R. strigillosum, yak. ‘Wanna Bee’, ‘Sophie Scholl’ og ‘Rosebud’

Blind sti af brosten i bedet. ‘Blaue Donau’, ‘Panda’, calostrotum var. riparioides. Bed 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var historien om  nordvesthjørnet. Det store billede t.h. er fra den 13.juni 2020. Det er taget i vinklen mellem 2 stammer fra Acer pal. ‘Blodgood’. Bagved ses lidt af den røde azalea ‘Sophie Scholl’, og ved siden af den allerførste Azalea ‘Rosebud’ hvorfra pro-duktionen stammer. De store slanke blade er R. strigillosum, hvis dyb- røde blomster er væk. De lysegrønne blade i baggrunden er vores meget store lyse Acer shirasawanum’Aureum’ Kronen på det ca. 5 m høje træ er måske 4×4 m. Se hvor lille den var i 1986 på billedet med bænken. (Bed nr. 6)

Herfra går turen videre ud i haverummet:

Juli 1977 – vestsiden og nordvesthjørnet med bl.a. Rhodo’er.

1977 – set fra nord direkte syd med det daværende staudebed.

De  2 “uldne” gamle foto’s viser havens udseende i 1977. Træerne i det nordvestlige hjørne, som jeg har beskrevet ovenfor, står der endnu. Bedet i hjørnet var blevet forlænget langs hækken mod nord. Mod syd ses staudebedet, “Ø-bedet” og en “Atlasceder”. Nedenfor ses haven direkte mod syd. Her var i 1977 et stort staudebed langs hækken.

Grundet niveau forskelle, er der på vores side af hækken en skråning hældende ind mod os. Den er højest  fra midten af vestsiden og mod sydvesthjørnet t.v., hvor forskellen er næsten en meter. Denne skråning udnyttede vi allerede tidligere, men da det nye store surbundsbed blev anlagt, fyldte vi op langt ind i haven, og kantede bedet med brostens “mure”. Vi fyldte spagnum ind bag stenene, og slap for at grave huller til Rhododendron’erne. Nedenfor som staudebedet så ud i juli 1977 og nedenunder med Rhododendron 30 år senere:

Ovenfor: Naboens gavl er næsten skjult bag de 2 store Rhododendron ‘Onkel Dines’. Det stedsegrønne træ  lidt t.h. i billedet er en ‘Parasolgran’. Den mistede vi i en storm. De lysegrønne blade helt t.h., er vores Acer shirasawanum ‘Aureum’. (foto 15.08.2007)

Men nu til historien om de 2 ikoniske Rhododendrontræer ‘Onkel Dines’: Min svigerfar, maleren Georg Sand Christiansen, havde via sin store haveinteresse, skabt sig en del kontakter blandt gartnere og havefolk iøvrigt. En af dem var en handelsgartner fra Grønttorvet, ved navn Iver Grevsen. Han havde sin engrosvirksomhed nær Ringsted. Her besøgte vi ham hvert forår. Ved et af besøgene viste han os nogle ikke ret gamle opstammede Rhododendron. Jeg gætter på de har været ca. 12 år. Grevsen havde et godt øje for at forme/opstamme træer og buske, hvis de havde potentialet. Ud af de 10 planter han havde, lod jeg mig nemt friste til at købe 2 af dem. (Så vidt jeg ved, er de øvrige “gået til” hos andre ejere). Planterne ankom her i haven i begyndelsen af maj 1981.Nu kom en tid med hurtig vækst. De 2 planter blev på en måde bestemmende for bedets udseende. Efter hvert års blomstring blev de nederste sidegrene og kviste klippet af. Plantetoppene udviklede sig til rigtige kroner, og stammerne blev tykkere, og de blev højere, via beskæringen (opstamningen). De fyldte meget, og nedenunder var der efterhånden dyb skygge. (Bed 13)Dette billede fra den 13. juni 2013 illustrerer med al tydelighed vækst, kraft og skønhed! De let duftende blomster kan fylde næsten hele haverummet slut på en varm dag. Men hvad stiller man op, når planterne faktisk er blevet for store? De er havens visitkort – de er bevaringsværdige! Men så kom “Bodil” på besøg om aftenen den 4. december i 2013 – her er hvad vi vågnede op til efter stormen:Det var nærmest kaos inde i bedet. To kæmpeplanter delvist liggende på siden, masser af brækkede grene og kviste. Skulle det hele fjernes? Der var både for og imod. Ville havens “ansigt” igen blive det samme – næppe mente vi – men det kunne så blive en ny opgave. Min kone trak det længste strå! Lad noget stå, og se hvad det udvikler sig til! Derved blev det. Omkring 70-80% af de 2 planters kroner blev savet af. Tilbage var faktisk kun den del, som tidlligere havde rakt ind over hegnet mod vest – ind i nabohaven. Jo mere der blev fjernet inde i vores have, jo mere rettede planterne sig op. Helt op at stå kom de ikke. 4 baller spagnum blev fordelt over den del af rødderne som havde løftet sig, og så 4 stærke pæle og opbinding.

Nu, 7 år senere, er vi næsten glade for de væltede. Vi fik styr på bedet nedenunder. Den voldsomme skygge er i dag aflyst af meget lys og en del sol. Der vokser flere mindre Rhododendron, en del bregner, haveorkidéer og flere sjældne surbunds- planter, som nyder godt af beskyttelsen mod senfrost under trækronerne.(Bed 13)Det er næsten ikke til at tro det, der er kun gået godt 6 år efter træerne væltede. Billedet er fra den 6. juni 2020. Det betyder ikke noget at kronerne ikke er helt ensartet formede.(Bed 23 i forgrunden, bagved er bed 13)Træet t.v. er stadig lidt skævt i facon. Det har haft sværere ved at vokse rigtig fast igen. Et par solide blæsevejr sidste vinter,  fik det til at hælde mere ind i haven. En snarrådig nabo, som bemærkede den kommende “fare”, var ikke mange minutter om at fremstille en “krykke”, som den nu aldrende – over 50 år gamle – “onkel” kan støtte sig til. Grenen til venstre under støtten, bliver sikkert fjernet i år eller næste år. Herved bliver kronen mindre skæv, og træet mere opret. Den kan sagtens saves af lidt over delingen fra stammen, så “krykken” kan blive stående.                              Dette var historien om 2 Rhododendron med samme alder som haven.

i april 2002 blev et bed, som udspringer ved terrassen “Niels’ Bodega”, forlænget knap 6 m ud i plænen. Der blev anvendt svenske granit sprængstykker og 7 m3 grov spagnum. T.h. kan man se begyndelsen af den sti, som fører ind gennem det store bed (bed 13) med R. ‘Onkel Dines’, og munder ud på den nævnte terrasse. (Bed 23 er stenbedet)

2019 – 17 år senere er bedet vokset godt til. De fleste af planterne har været i bedet siden oprindelsen. T.h. ses mundingen af stien gennem det store bed. I baggrunden t.v. ses ‘Ø-bedet’ (Bed 4).

2019 – Bed nr. 5 er det manglende led mellem nr. 6 og nr. 13. Her ses bl.a. ‘Hachmann’s Picobello’, den hvide overhængende kiusianum ‘Album’, ‘Rosebud’ opstammet og ved foden Azalea ‘Pink For Help’.

Haven på husets vestside består af mange surbundsbede, flere bede med alpine planter, et staude- og Pæon-bed, og i alt 3 terrasser. Hovedterrassen (nr. 7) er havens “opholdsstue”. Midt for huset er der en mindre terrasse. Den bruges oftest slut på dagen forår og efterår, når træerne nordvest for huset skygger for solen. “Niels’s Bodega” bruges på andre tider. Vi sørger altid for, at have godt udsyn fra de enkelte terrasser. En del af de mange trug rundt omkring i haven er fyldte med vand. De små spejlbilleder og fuglenes plasken er en del af havens idenditet.

Haverummet er også den del af haven som ligger nærmest huset. Der er både en stor og en lille terrasse – bede langs huset, og det store stenbed ved husets sydhjørne. Det vil jeg fortælle om i den sidste del af “min vandring gennem 50 år” med jord under neglene.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Haveportrætter, Inspiration, Rhododendron og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til EN HAVE I EVIG FORANDRING – 1970-2020 – DEL 4 som handler om haverummet.

  1. Marie siger:

    Tak for gennemgangen og især historien om de to rhododendron. I mine øjne har stormen virkelig haft en fin effekt på de to planter, som gik fra at være flotte, men også meget kompakte (ligesom mange andre rhododendron) til at blive to spændende småtræer med masser af personlighed.

  2. Du har helt ret. Vi var dengang i tvivl om, hvordan de skulle beskæres, for de var bleve!t alt for kompakte. En gang imellem er det godt at blive tvunget til at tænke anderledes!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s