RHODODENDRON ‘ROXY’

Portræt af en hybrid

Historien med denne nyhed fra 2021 begynder i den lille by Hamersen, som ligger nogenlunde midtvejs mellem Hamborg og Bremen. Samleren (siden 1980) Henry Hesse, begyndte midt i 1990-erne at krydse Rhododendron. Det er blevet til omkring 20 forskellige navngivne, hvoraf dette portræt handler om R. ‘Roxy’, som er sået i 1996, navngivet i 2008, registreret i 2015 – og nu endelig kommet i handlen i 2021, markedsført, jeg kunne fristes til at sige naturligvis, af Holger Hachmann.

Krydset består af R. ‘Bruns Diana’ x R. yakushimanum ‘Marrakesch’. Hachmann har indtil videre valgt ikke at betragte planten som en “yakushimanum hybrid”. Imidlertid er der så mange fælles egenskaber med netop denne gruppe, at det burde kunne forsvares!              R. ‘Roxy’ er en yderst vinterhårdfør kompakt plante med en god opret vækst. Den bliver på 10 år ca. 90 cm høj og 80 cm bred. Løvet er mørkegrønt, kraftigt, omkring 12×4 cm og blankt.

Blomsterne er samlede 8-12 stykker i velformede runde klaser på op til 13 cm i Ø. Ydersiden er i begyndelse kraftig rød, senere i forløbet kraftig rosa til laksrosa. Indv. er blomsterne dybrosa og mod ganen med en kraftigere orange toning. Ved basis med dobbelt calyx (hose in hose). R. ‘Roxy’ vil egne sig fint mellem f.eks. gule, orange og cremefarvede Rhododendron på åbne solbeskinnede områder i haven.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gule og orange Rhododendron, Nyheder Rhododendron, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s