RHODODENDRON ‘BLUE PRINT’

Portræt af en hybrid

I 2018 præsenterede Hachmann’s planteskole den her omtalte Rhododendron ‘Blue Print’. De forskellige forædlere rundt om i verden, jagter stadig den helt “blå” rhododendron – men ‘Blue Print’ har uden at være “blå”, en dejlig varm dyb farve, som uden tvivl vil være eftertragtet, og som farvemæssigt passer fint ind mellem farver som pink, og lyse violette nuancer.

Forædleren denne gang er dog ikke den tyske planteskole, men stammer fra en hollænder ved navn Tijs Huisman.  Herfra er den i 2016 kommet videre til den tyske planteskole Fredo Schröder, som bl.a. leverer ungplanter til opformering.                                          Krydsningen er lavet mellem en gammel Hachmann hybrid, R. ‘Eruption’ fra 1983 og R. ‘Janet Ward’ fra Slocock Nursery 1974 (England). Resultatet har store purpurviolette blomster med en karakteristisk hvid stjerneformet indvendig tegning. Især i udspring er tegningen meget markant. Efterhånden i blomstringsforløbet tager den mere og mere farve, og ændrer sig mere mod blålilla-purpur! Støvdragerne er lilla med hvid støvknap, mens griflen er dybrød. Blomstringen finder sted fra medio/ultimo maj og ind i juni.

Væksten er busket og rigt forgrenet. Stammerne og ældre grene er rødlige, mens unge grene og blomsterstilke er meget dybrøde. På 10 år forventes den at blive 120 cm høj og 140 cm bred. Hårdførheden er afprøvet til -21 grader, så den kan uden tvivl plantes i fuld sol – men, netop på grund af de mørke blomster, vil en plads uden den mest grelle middagssol – måske øst eller nord uden direkte skygge, forlænge blomstringen.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Nyheder Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s