NÅR VINTEREN STRENGES – gode råd

Frosten tager til – krukker er særligt udsatte, men også bedene er udsatte.

R. williamsianum i oktober 2020

R. williamsianum i februar 2021

 

 

 

 

 

 

Det er snart en del år siden vi oplevede perioder med dagsfrost og så lav nattefrost, som det er lige nu – og på anden uge endda. Her på matriklen har vi i over 10 sammen- hængende nætter haft nattefrost, helt ned til -11 grd. Den sidste uges tid har det også været dagsfrost, så kun der hvor solen har skinnet direkte på planterne, er de tøet bare lidt op.

R. sutchuenense i september og nedenfor i februar 2021

Havens bede: Problemet er, at jorden under planterne begynder at fryse, ikke kun i overfladen, men i dybden. Når jorden omkring rødderne er frossen, kan stedsegrønne planter ikke erstatte fordampet væske. Jo større bladene er, jo større bliver fordampningen fra vind- og solpåvirkning. Jo mindre dybt rødderne vokser, jo større bliver problemet, når jorden fryser i dybden. Heldigvis har mange planter en indbygget forsvarsmekanisme mod fordampningen – og dermed udtørring af løvet. Rhododendron kan rulle løvet sammen til en “cigar”, og tilmed få det til at hænge nedad. Herved formindskes bladoverfladen og den direkte påvirkning af sol og vind. Andre stedsegrønne planter har andre mekanismer. Planter fra varmere dele af kloden, har ikke samme muligheder, og har derfor sværere ved at klare en “stivfrossen” vinter.

Hvad kan vi gøre, for at afhjælpe problemet?

 • Dæk de mindste og mest udsatte planter med granris (juletræet, hvis det findes endnu)
 • Læg det visne løv fra havens træer ind under og omkring planterne
 • Læg spagnum omkring planternes basis og dæk rodzonen med spagnum
 • Særligt udsatte planter kan dækkes med porøs fiberdug
 • Når det bliver rigtigt tøvejr, bør de mest soludsatte planter vandes lidt

Havens krukker: 

 • Flyt dem nærmere huset, så tæt som muligt
 • Flyt dem i udhus eller carport
 • Flyt dem i drivhus – men dæk dem, for at skygge for solens stråler
 • Læg dem ned et sted i haven med skygge, for at forhindre stående vand i overfladen
 • Pak krukkerne ind i bobleplast, eller særlige beskyttelsesmåtter (kan købes)
 • Vand alle krukker meget lidt, men regelmæssigt, når det bliver tøvejr.         

Vi kan dog glæde os over, at vinteren er kommet allerede i februar. De færreste planter er begyndt på forårsvæksten. Det er MEGET værre, når vi er nået langt hen i marts, især efter en lun vinter, hvor planterne har kunnet sætte tidligt gang i både blomster og vækst. Den slags år, har vi haft mange af, med deraf følgende skader. Hvis vi får en “dyne” sne, vil det naturligvis være rigtig godt for vores planter og for vores humør – men mindre godt for trafikken!                                                                                                                                              Og så til slut, lidt malurt i bægeret. alle stedsegrønne planter i krukker lider under skrappe vintre (løvfældende kommer meget bedre igennem).

Læs også: https://rhodospecialisten.wordpress.com/2013/04/03/nar-frosten-slipper-alvorlige-vinterskader/

rhododendron mangler vand – udtørring i frost

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Plante problemer, Rhododendron og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s