RHODODENDRON ‘CHATEAU DE VILLANDRY’

Portræt af en hybrid 

Spændende nyhed fra messen i Westerstede 2010. De rosa blomster er cremegule for senere at blive elfenbenshvide.
I ganen er en meget kraftig gul tegning, som spreder sig over de fleste kronblade. Over en ret lang periode ses alle farverne sammen.
Planten er meget tæt. Løvet er kraftigt mat og mørkegrønt.

Chateau de Villandry ligger i Loire dalen nær Tours. Slottet har i en menneskealder været kendt for sine haveanlæg. Måske er det derfor, at firmaet Bruns ved Westerstede (Tyskland), hvis gartner G. Eiting, som står bag denne nye hybrid, har valgt navnet! Måske er det de smukke pastelfarver, og den næsten Hibiscus lignende blomst, som fører tanken hen på renæssancen!

De tragtformede cremegule blomster med de smukke rosa toner, springer ud slut i maj, og blomstrer videre langt ind i juni. Undervejs i forløbet ændrer farven sig til næsten hvid. Indvendig er der en varm gylden plettegning.

Løvet er ret mørkt og ca. 12×5 cm. Størrelsen på 10 år ca. 120×120 cm, og væksten er kompakt busket. Fra producenten anbefales det et plante den i vekslende sol/skygge, for at sinke blomstringen. Hårdførheden angives til særdeles god.

Nyhed 2021 hos Aldershvile Planteskole.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Creme Rhododendron, Nyheder Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s