RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘BOHLKEN’S KRONJUWEL’

Portræt af en hybrid

Den 26. maj 2007 besøgte jeg den lille engros planteskole Heinz Bohlken i Edewecht i Tyskland. Formålet med besøget, var at se nærmere på nogle rhododendron hybrider, som jeg havde læst om på nettet, men aldrig set, hverken i Tyskland eller herhjemme. Besøget var interessant. Her så jeg flere helt nye planter, som havde kvaliteter velegnede til moderne haver: hårdføre, kompakte i væksten og ikke for store. Der var i firmaets sortiment 11 forskellige Rhododendron, som man havde krydset sig til, nærmest som en hobby, fornemmer jeg. I foråret 2008 havde jeg indkøbt dem alle til Aldershvile Planteskole. Netop fordi Bohlken’s planter var forskellige fra det store udvalg i blomsterfarver, blev det en succes. Imidlertid var den specielle produktionsform ikke passende til Bohlken’s øvrige produktion. Planterne blev derfor udbudt i licens til andre producenter, og herfra kommer de i dag. Flere af dem produceres i Danmark hos Basta Planter – også den som omtales her.

R. ‘Bohlken’s Kronjuwel’ har store krusede blomster. Slut på blomstringen skifter farven så kanterne bliver mere gammelrosa – centrum bliver mere orange til kobberfarvet.

Heinz Bohlken frembragte hybriden i 1991 (navngivet i 2003) ved at krydse R. ‘Hachmann’s Diadem’ med R. ‘Germania’. Blomsterne kan godt ligne R. ‘Hachmann’s Charmant’, men er betydeligt mere krusede. Iøvrigt er planten noget mindre i væksten – som 10-årig ca. 100 cm høj x 140 cm bred. Løvet er mørkt, elliptisk med rødlige bladstilke. Væksten er tæt, og hårdførheden angives til helt ned til minus 25 grader. I 2008-10 var den i sortimentet på Aldershvile Planteskole. Planter fra dengang kender jeg som meget smukke kompakte og rigtblomstrende planter. Nu i 2021 er den tilbage i sortimentet.

De store blomster fra ultimo maj er stærkt krusede i bladkanterne. Kantfarven er rosa gående over i hvidt mod blomstens centrum. På det øverste kronblad er der en kraftig mørkerød tegning med sorte prikker. I blomstringsforløbet skifter farven i ganen til kobberfarvet/orange til senere gyldengrøn. Sammen med de, på det tidspunkt mere gammelrosa kanter, fornemmer man farver fra en smuk aftenhimmel! Sådan bliver den til tider afbilledet!

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s