ANEMONE NEMOROSA ‘ROBINSONIANA’

Forår i surbundsbedet

Anemone nemorosa ‘Robinsoniana’ sammen med en R. russatum ‘Gletschernacht’ knop i udspring.

Den ligner vores almindelige skovanemone. Den tilhører den samme botaniske gruppe. Den blomstrer senere. Blomsten er større – og så er den sart lyseblå! Den er smuk!

Vi har haft den i haven i måske 40 år! Den tiltrækker sig altid stor opmærksomhed når vi har besøgende, og vi har da også givet mange “rødder” væk. Som andre Anemoner har den et krybende rhizom (rodstængel), hvorfra blomster- og bladstængler skyder op. Denne sort er dog knap så tidligt fremme som skovanemonen, og selve blomstringen finder sted lidt senere. For det meste oplever vi, at den først blomstrer, når vi anser “årets Anemoner” som forbi for denne gang. Blomsterne er ikke dobbelt så store, men væsentligt større. Farven er sart lyseblå i udspring. Det hænder vi har blomster langt ind i maj. Den er god at plukke ind, især da den har højere stilke, og dermed nemmere at sætte i en vase.

Hele ‘Robinsoniana’ er større og højere i væksten, ligesom det smukke løv er større end vores sammenligningsgrundlag “Skovanemonen”. Højden andrager 15-20 cm men i skyggen endda højere. Rodstænglen er kraftigere og kan blive lang og rigtforgrenet, så planten breder sig en del. Vi anvender den i surbundsbedets halvskyggede områder, mellem større og store Rhododendron. Mellem de mindre planter, må den til tider bremses i væksten. Den elsker især skovbundsagtig jord, men vi har erfaring med, at den også sår sig andre steder. F.eks. har vi i vores lange indkørsel Vinca som et meget tæt bunddække – i dag med mange grupper ‘Robinsoniana’ som både klæder de mørke Vincablade med sit lysegrønne løv, og de store lysere blå blomster som flot supplement.  Anemone nemorosa ‘Robinsoniana’ kan købes i Danmark flere steder.

Anemone nemorosa ‘Green Finger’

Anemone nemorosa ‘Green Fingers’ hører nok mere til “samlerplanterne”. Jeg synes den er sjov at tage med her, selv om jeg erkender, at prydværdien er mindre. Faktisk er det en “dobbelt” blomst, hvis inderste kronblade har udviklet sig til små grønne løvblade.

Anemone nemorosa ‘Green Fingers’ har jeg fra England, men den kan muligvis købes i Danmark.

Anemone nemorosa ‘Flore Plena’. Blomstringen på den fyldte sort falder senere end på

Anemone nemorosa ‘Flore Plena’ mellem Akeleje blade.

den almindelige Anemone.
Den er hjemhørende på næsten hele den nordlige halvkugle, og næsten alle steder fra mager engjord til muldet skovjord i både sol og lys skygge. Velegnet også i havens rhododendronbed mellem lidt større rhododendron.

Den er mindre i væksten end vores Skovanemone, kun ca. 12 cm høj. Den vokser også lidt langsommere, og har færre blomster. Til gengæld har man glæde af den i april.                                  Den er nem af anskaffe i plantecentre.

Anemone ranunculoides er ikke samme gruppe som de øvrige nævnte. Da den vokser vildt i skove i bl.a. øst-Danmark, ser jeg den ofte i haver.

Anemone ‘Ranunculoides’ hører ikke til “nemorosa-gruppen”. Den findes i næsten hele Europa, dog undtaget England. Planten holder især af humusholdig til sur jord. Den vokser helt op til det subalpine område. Hos os i haven er den endnu mere udbredt end den hvide “nemorosa”, så selv om planten er spinklere, og iøvrigt lidt senere blomstrende, skal man holde den lidt i ave. Der findes en gul fyldt variant ‘Flore Plena’.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Løg, Små surbundsplanter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s