RHODODENDRON ‘CLYDE’ syn. occidentale ‘Clyde’

Portræt af en ?

R. occidentale ‘Clyde’

Den overskrift kræver vist en forklaring. Rhododendron ‘Clyde’ angives fra Hachmann’s planteskole i Tyskland til at være en hybrid – men samtidig skriver planteskolen i sin beskrivelse: “Laubabwerfende Azalea – Wildazalea – Duftazalea”. På forespørgsel bliver det ligeledes uklart om det er en hybrid, eller en klon af R. occidentale. Jeg fornemmer ikke, at det er en tilsigtet krydsning, måske snarere en frøplante fra R. occidentale, hvis egenskaber man værdsætter, og derfor udbyder planten i sit sortiment ?

Men om alting er! Her i haven har vi i mange år haft en R. occidentale  med skiltet: “Rhododendron OCC SM502 Cox”. Denne plante kommer fra Cox, Glendoich Gardens Ltd. i Scotland, hvor vi erhvervede den i 2006. R. occidentale vokser i naturen i det vestlige Nordamerika – Oregon, San Diego – Sierra Nevada – hvor den bliver 2-4,5 m bred og høj. Den er sentblomstrende med vidtåbne trompet- til tragtformede blomster med en herlig duft. Blomsterne er meget variable i farverne. De kan være hvide, sart rosa, gyldne med mørkere rosa tegninger og ofte med en meget kraftig gul/gylden eller orange stor ganeplet. Tilmed kan farverne ændre sig kraftigt, fra de slanke til rødlige eller gyldne knopper udvikler sig, til meget lysere næsten hvide blomster i afblomstringen. R. occidentale har været brugt en del som krydsningspartner med dejlige duftende hybrider som resultat, her et par eksempler:  R. ‘Irene Koster’, R. ‘Jock Brydon’ og R. ‘ Washington State Centennial’. Fra Cox findes flere udvalgte nummersorter fra Smith & Mossman, med meget stor variation i blomsterfarverne. Dr. Frank Mossman var meget tæt ven med Britt Smith, med hvem han studerede og krydsede Rhododendron i mange år. Den 27. maj 1966 startede de 2 venner med at udforske det såkaldte “Occidentale Land” – dele af Oregon og Californien. Et arbejde de fortsatte med omkring 16 år, stadig begejstrede for denne skønne vildart. *

R. occidentale – OCC SM502 Cox

Se nærmere på billedet lige ovenfor. I venstre side ses en klase hvide blomster med kraftig gul tegning på det øverste kronblad. Bagtil nogle tilsvarende blomster, og i klasen øverst helt til højre – de samme farver. Sammenlign disse ikke helt nyudsprungne blomster fra vores plante, med det øverste billede, som er navngivet R. occidentale ‘Clyde’. I de mere skyggede områder på den øverste billede ses også mere rosa – på samme måde som vores plante på nederste billede også forandrer sig, og slutter med næsten hvide blomster og den kraftige gule gane. De 2 planter er helt sikkert ikke helt ens, men et tydeligt udtryk for den store variation, som tilbydes i R. occidentale.

Firmaet H. Hachmann’s oplysninger til R. occidentale ‘Clyde’, passer iøvrigt meget fint til vores erfaringer med vores plante siden 2006:                                                                              Smuk let træagtigt opbygning, ca. 90×120 cm. Smukt friskgrønt og meget blankt løv, som først tabes i november. Ikke altid med kraftige høstfarver. 12-15 slanke spidse knopper med kraftige nuancer i dybrød til sart rosa. I udspring kraftige favemarkeringer med rosa og dybe gammelrosa nuancer på hvidt. Indvendigt med meget stor orangegul til gul markering i ganen. Blomsterne bleger til næsten hvide med svage rosa nuancer. Blomstringen finder sted i juni og ind i juli. Duften er behagelig kraftig og sød. Plant den i solen, eller i det mindste meget lyst, og så fortjener den både at blive set og duftet til!

*Kilde: Uddrag af “The Pacific Coast Rhododendron Story” – American Rhododendron Society 2001

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Gule og orange Rhododendron, Nyheder Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s