RHODODENDRON ‘MRS. T. H. LOWINSKY’

Portræt af en hybrid

‘Mrs. Tom Lowinsky’ er et andet brugt navn for denne Rhododendron. Hun var gift med gartner Tom Lowinsky, og vil nok have sig frabedt at blive omtalt som en gammel dame! Planten er imidlertid nærmest historisk. Den stammer fra Waterer, Knaphill Nurseries før 1917. Sammensætningen kendes heller ikke nøjagtigt, men angives til at være en sammen-blanding af R. catawbiense, R. maximum og R. ponticum. Det er stærke forældre! Min fornemmelse er, at planten har været “gemt” væk i en årrække, for nu igen at blive produceret, om end i mindre målestok. Det kan absolut have sin berettigelse, for den har mange kvaliteter.

Blomsterknopperne, som tit sidder 2-3 sammen, er lyslilla. Når de store blomster udvikler sig er farven meget sart lilla, senere renhvid. En meget stor orkidélignende orange til gyldenbrun tegning pryder hele blomstens øverste del. Den spektakulære blomstring begynder sjældent tidligere end primo juni, og varer ofte måneden ud.

Planten har en opret busket vækst, i de helt unge år knap så tæt, men det indhentes. Løvet er mørkt blankt og velformet. Væksten er kraftig. På 10 år bliver den 160 cm bred og 180 cm høj, og det stopper ikke her. Meget gamle planter får en anselig højde. Det gør den særdeles velegnet som hæk eller afskærmning, og da hårdførheden også er særdeles god, kan den anbefales både fritstående og på mere udsatte steder. Iøvrigt tåler den beskæring – men husk, at beskæring hvert år hæmmer blomstringen! (Læs artiklen: “Rhododendron tåler beskæring” her på bloggen)

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s