RHODODENDRON ‘BIBI BLOX’ – bunddækkeplante

Portræt af en hybrid

Her er tale om en tilfældighed – eller rettere en af naturens tilfældigheder. Denne plante er fundet hos Hachmann’s Planteskole i Tyskland i 2011 (?), som en dværgudgave af R. ‘Chipmunk’, på en blandt mange planter. Det er en mutation – eller et fejlgen kan man også kalde det – det som man kalder en “Hexenbesen”.

For at begynde med begyndelsen. Mutationen er opstået på den japanske Azalea R. ‘Chipmunk’ (Betyder “Stribet Egern”) som stammer fra Cox Planteskole, Glendoich Gardens i Scotland i 1979, og markedsført herfra i 1993.

Hos Hachmann har ‘Chipmunk’ været produceret i licens i en årrække, og pludselig dukker så den meget mindre tilvækst op på en af planterne. Herfra kan man måske kalde det et held. Først skal man få øje på forandringen på den pågældende plante, dernæst skal der, på det rigtige tidspunkt, laves stiklinger, som så igen skal vokse videre i den dværgform man opdagede. Senere skal det vise sig om planten er til at formere i større målestok, og om den fortsat beholder sine egenskaber, eller vender tilbage til den oprindelige form.

Sådan gik det. Resultatet er blevet til en langsomtvoksende, meget småløvet plante med 2-3 karminrosa tragtformede 4 cm brede blomster for enden af hver af de små korte grene.  I blomsternes indre er der en rød punkttegning. Løvet er ca. 1×2 cm og understreger på den måde plantens dværgvækst. Størrelsen efter en halv snes år i haven andrager kun ca. 20 cm i højden og det dobbelte i bredden. Jeg har lige målt vores plante, som er 5 år gammel. Den er 14 cm høj og 32 cm bred! Samtidig kunne jeg konstatere, at planten efter dens livs koldeste vinter (februar/marts 2021 -20 grd. og dagsfrost), stadig er helt og fuldstændig stedsegrøn.                                                                                                                                           Rhododendron ‘Bibi Blox’. Navnet har lige siden vi fik planten pirret min nysgerrighed, det måtte have en betydning. Forleden tog jeg mig sammen og sendte en mail til Holger Hachmann i Tyskland. Her kommer svaret: “Der Name ‘Bibi Blox’ ist in Deutschland eine Märchenfigur und zwar eine süße kleine Hexe. Daher fand ich es passend einen “Hexenbesen” von Rhod.obt.’Chipmunk’ so zu benennen. Der Name entspringt also meiner Fantasie.” Den forklaring finder jeg helt vidunderligt – En Sød Lille Heks fra et eventyr – kan det være bedre. Nu holder jeg næsten endnu mere af planten!

PS. R. ‘Chipmunk’, som iøvrigt har slægtsskab med R. nakaharae, bliver omkring 35/40 cm høj og 80 cm bred (det er stadig indenfor ca. 10 år – væksten fortsætter jo også derefter). Løvet er dobbelt så stort, og planten knap så forgrenet. Blomsterne er meget ens. Hårdførheden på de 2 planter er særdeles god. De kan anvendes som lavere, eller helt lavt bunddække, og i mellem større sten i et stenbed.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Bunddækkeplanter, Japanske Azalea, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s