RHODODENDRON ‘GOLDTOPAS’

De løvfældende Rhododendron – såkaldte Azalea – er stadig alt for oversete, hvilket jeg før har skrevet i artiklen “Azalea – den oversete Rhododendron”. Der er så mange vidunderlige planter, med skønne blomster – ofte med duft – og herlige efterårsfarver, i denne gruppe. Her er en af dem:

Portræt af en hybrid

Rhododendron ‘Goldtopas’ er en meget gammel nyhed. Den er krydset af Hans Hachmann allerede i 1971, og blev markedsført i 1983. Forældrene bag er (R. ‘Cecile’ x R. ‘Klondyke’) x R. ‘Marion Merriman’.

Den udvikler sig til en tæt og “fast” plante. På 10 år ca. 110 cm høj og 140 cm bred. Sommerløvet er lyst grønt med små hår. Efteråret bringer orange-gullige-brunlige farver som god kontrast til omkringstående stedsegrønne planter.

Blomstringen er fra ultimo maj og til medio juni. I hver klase sidder 9-12 lysende gule blomster omkring 10 cm i Ø. Indvendigt er blomsterne forsynet med et stor markant orangefarvet tegning. I varmt vejr udsender de en svag behagelig duft.

Foto: Gammel plante i surbundsbed i privat have med bl.a. japanske Azalea.

Læs også artiklen: Azalea – den oversete Rhododendron

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s