RHODODENDRON ‘NABUCCO’

Portræt af en hybrid

‘Rhododendron ‘Nabucco’ bliver tit beskrevet som værende den mørkeste røde  løvfældende Rhododendron – mørkere end selv Rhododendron ‘Satan’! Farver kan altid diskuteres, men den er meget mørkerød, og i mine øjne lidt dybere og mere elegant i farven. Knoppernes spidser er næsten sorte inden udspring. Der er op til 9 blomster i klasen, og de enkelte blomster på ca. 7 cm i Ø er uden tegninger – kun røde! Blomstringen finder sted fra midten af juni. På trods af den dybe farve, er blomsterne meget farvebestandige, selv i direkte sol.

R. ‘Nabucco’ tilskrives Hans Hachmann, som i 1972 krydsede R. ‘Betty Kelly’ med R. ‘Feuerwerk’. I 1987 markedsførte han planten, og i 1990 blev den på Rhododendronudstillingen RHODO-WESTERSTEDE udmærket med “Oldenburger Certifikat”. Planten bliver på 10 år ca. 140 cm høj og 120 cm bred. Opbygningen er opret og let. Løvet er i kontrast til de mørke blomster relativt lyst grønt. Om efteråret farves det orangegult til gyldent ved løvfaldstid.

‘Nabucco’ bør plantes i fuld sol, eventuelt som solitær plante. Naboplanter kan være andre “Azalea” med gule, orange eller lyserøde blomster. Hvad med, for engangs skyld, at lave et lille eller stort bed med kun løvfældende Rhododendron! Som bunddække kunne bruges “Juleroser”, som trives fint i surbundsbedet.

Løvfældende Rhododendron – de såkaldte Azalea – i et bed i privat have. Fordelen ved en Azalea beplantning er den farverige og sene blomstring. Nogle Azalea har dog en tidligere blomstring, og de kan plantes imellem de sene. Herved opnås en lang blomstringstid. I forkanten af bedet er der lyngplanter, og imellem de løvfældende Azaleabuske er der Helleborus (Juleroser). En tilsvarende kortere eller lang “hæk”, hvor en del af planterne er stedsegrønne Rhododendron, med en tidligere blomstring, giver haven endnu flere oplevelser. Glem heller ikke effekten af de smukke efterårsfarver blandt de løvfældende!

Læs artiklen om Azalea: Den oversete Rhododendron

Læs også artiklen om Rhododendron albrechtii:  RHODODENDRON ALBRECHTII

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Røde Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s