RHODODENDRON ‘LEMON EYE’

R. ‘Lemon Eye’ som helt ung plante.

Portræt af en hybrid

Blandt de senere års nyheder, indskriver den japanske Azalea ‘Lemon Eye’ sig i rækken. Den daterer sig til 2004, hvor gartner Bernd Wickhorst krydser R. ‘Maischnee’ med R. ‘Ledikanense’. Fra 2017 sættes den til salg, og samme år får vi 2 planter i haven. Den minder på mange måder om ‘Maischnee’, men formår alligevel at fortjene en plads i det enorme sortiment af “Japanske Azalea”.

Blomsterne fremkommer fra slutningen af maj og holder ganske længe, hos os i meget lys halvskygge, 3 uger og endda lidt mere! Den anden plante vokser meget soleksponeret, alligevel er de 2 planter næsten ens. Blomsterne er ret store, tragtformede og indtil 6 cm i Ø. Farven er renhvid med en kraftig lemongrøn plettegning på øverste kronblad. I løbet af blomstringen ændrer denne sig til orangegylden.

Planten har en opret busket let vækst. Løvet er sart lysegrønt – meget friskt at se på, og selv efter næsten 20 graders frost flere gange i løbet af februar 2021 – samt dagsfrost – har begge vores planter bevaret meget af løvet. I den tid vi har haft dem, er de blevet ca. 25 cm høje og 45 cm brede. På 10 år forventeligt 50×80 cm og herefter stadig med nogen vækst. Anvend ‘Lemon Eye’ som forkantsplante både ved terrassen, indgangspartiet eller mellem andre lavere Azalea, både i halvskygge eller fuld sol.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Japanske Azalea, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s