LANDBOHAVE OG RHODODENDRON

NÅR DER ER MASSER AF PLADS

I havens baggrund er der plantet en “Koreakornel” (Cornus kousa). Den blomstrer sent. I virkeligheden er det store højblade – hvide, creme eller rosa – som omkranser de undseelige blomster. Effekten er fantastisk. I 4-6 uger midt på sommeren lyser Cornus’en op. Med tiden vokser den sig til en stor busk, eller lille træ, alt efter sorten. Derfor er den så god, også på afstand, og især solitært. En spot, som oplyser planten om aftenen, fremhæver havens dybde og ro. I oktober er løvet rødt eller orange.

Det hele startede med et mindre bed ved bænken som står ved udhushjørnet. De valgte planter blev hurtigt for store, så en udvidelse, som aflastning, var påkrævet. Det blev til mange m2 hævet stenbed, i forlængelse af det første bed. En meget vigtig beslutning dengang var, at de to bede blev adskilt med en passage, som fører hen foran gavlen af udhuset. Her blev der plads til en dejlig siddeplads – en slags “kryb i ly” for vinden, og en intim plads i den store have med udsigt til planterne.

Tæt ved terrassen er der bl.a. plantet R. viscosum ‘Karminduft’, som blomstrer midt på sommeren med en dejlig duft.  I bedets fjerneste ende er plantet en gammel højstammet R. ‘Peter Alan’. Den er med til at danne perspektiv og dybde i haven. På stenbedets højeste punkt pibler en lille kilde ud. Den fortsætter sit krogede forløb ned mod græsplænen, hvor vandet forsvinder mellem sten, og fra dybden igen pumpes op til bedets høje punkt. Planten med de smukke gråfiltede blade er R. ‘Golfer’, som lyser op helt frem til oktober, hvor filtet regnes væk, og bladene igen er grønne. 

Lige til højre for stoleryggen står der en pragtfuld gammel granit hegnspost. Der viste sig at være flere i stenbunken, så det var en nem beslutning at sætte dem op som afgrænsning af terrassen mod markskellet. For dog at lukke helt af, er der bagved rejst et 180 cm højt pileflethegn. Stenbunken indholdt også en del store gamle trappesten. Den var en ren skattekiste!

Opbygningen af bedene er foretaget med tørveblokke (klyner). Kanterne er nogle steder suppleret med store granitsten. Da der klippes græs med en stor maskine, har man siden fundet det nødvendigt at beskytte klynerne mod en lille påkørsel. Idé og plantegning Niels Skjøldberg, arbejdet er udført af ejeren. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Haveportrætter, Inspiration, Rhododendron. Bogmærk permalinket.

2 svar til LANDBOHAVE OG RHODODENDRON

  1. Susi siger:

    Hej, hvordan har du udvalgt din koreakornel, hvilken sort har du valgt? mvh Susi

  2. Undskyld det sene svar. Vores Cornus er udvalgt ud fra de oplevelser vi har haft i haver vi har besøgt. De fleste planteskoler har vellign. billeder på deres salgsplanter, hvis der skal plantes her i efteråret (godt tidspunkt) – ellers vent til juni næste år, og find en god plante på en planteskiole med et stort udvalg. Der er mange sorter i dag. Vores planter er udvalgt så de kan klare en opstamning – grundet pladsmangel – de tåler fint beskæring, og dermed også formning. En meget busket plante, er naturligvis sværere at stamme op, så tag det med i valget af plante, eller find en plante, som har den ønskede opbygning. Opstammede planter er dyrere fra anskaffelsen. Det er jo et arbejde udført på produktionsplanteskolen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s